Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Tri sestre - Anton Pavlović Čehov - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Književnost (/Forum-knji%C5%BEevnost)
+---- Forum: Lektire (/Forum-lektire)
+---- Tema: Tri sestre - Anton Pavlović Čehov (/Thread-tri-sestre-anton-pavlovi%C4%87-%C4%8Dehov--63530)


Tri sestre - Anton Pavlović Čehov - apatonac - 01-08-2012 12:07 PM

Anton Pavlović Čehov

Tri sestre

Bilješka o piscu:

P. Čehov (1860-1904) ruski je pripovjedač i dramatičar,a po zanimanju liječnik. Rođen je u trgovačkoj obitelji. Nakon gimnazije u rodnom gradu se upisuje na medicinu u Moskvi, te se kao student počinje baviti pisanjem. Najbolja njegova djela su novele i pripovjesti. Bio je, simptomatično za pisce tog doba, bolestan, siromašan. Surađivao je s velikom opernim redateljima, putovao je na Sahalin, izbjegavao je politiku, ali je istupio iz Akademije zbog nepriznavanja Maksima Gorkog.Čehov je među ostalim i tvorac antiteatralnog kazališta i
psihološke drame, te je uvelike djelovao na kasnije generacije pisaca, kako u Rusiji tako i van Rusije.
Poznatija djela su mu: Tri sestre, Galeb, Ujak Vanja, Čovjek u futroli…


Likovi:

Olga
je najstarija sestra, nije oženjena, nezadovoljna životom koji vodi a ne vidi izlaz. Potajno se nada koko bi u Moskvi mogla naći muža i onda bi, barem tako misli, bila sretnija.
“Ako bi se udala, cijeli dan bi sjedila u kući, bilo bi to bolje. Voljela bih muža.”

Maša
je vječno nezadovoljni melankolik, koji stalno teži nemogućem. Rano se udala, a da nije promislila, mrzi svoj život, i masli o svemu na loš način.

Irina
je najmlađa od sestara, čeka princa na bjelom konju, i prtpostavlja da bi ga sigurno našla u moskvi. Traži životnu sreću, i smatra kako joj rad djelomično zamjenjuje ljubav. Svoje nezadovoljstvo neće nikad riješiti jer su joj ciljevi nerealno visoki, a uza sve to tu je još i unutarnji sukob.

Natalija
je poprilično težak lik, lik malograđanke koju nitko ne prihvaća, no ona je uz to i lik koji se najviše mjenja, te se kasnije ipak koliko - asimilira u društvo.
Andrej
je sin, velikih ambicija, s malim šansama za ostvarenje. Kako ima dominantnu ženu, on se povlači, postaje papučar i pušta svoje ambicije da padnu u blato.

Forma i stil:
Ovo djelo je drama ods četrri čina, mirna i glatk bez većih preokreta.
Zasniva se uglavnom na samim likovima i njihovoj tragičnosti koja samo kazuje kako promjene nema unatoč vječitom optimistu i njegovoj priči o svjetloj budućnosti.

Vrijeme i mjesto radnje:
Radnja se odvija u malom Ruskom gradiću u provinciji, negdje u 19. st.