Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Sokrat - filozofija - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Filozofija (/Forum-filozofija)
+---- Tema: Sokrat - filozofija (/Thread-sokrat-filozofija)


Sokrat - filozofija - Dzemala - 03-06-2010 11:05 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


POJAVA GRČKE CIVILIZACIJE

U celokupnoj istoriji nije ništa tako čudno i tako neobjašnjivo kao iznenadna pojava grčke civilizacije. Mnoge bitne karakteristike civilizacije postajale su već hiljadama godina u Egiptu i Mesopotamiji i odatle su se širile u susedne zemlje. Ali izvesni elementi nedostajali su sve dok ih nisu dali Grci. Svima je poznato šta su oni postigli u umetnosti i književnosti, ali ono što su učinili na čisto intelektualnom polju još je izuzetnije. Oni su pronašli matematiku, nauku i filosofiju; oni su prvi pisali istoriju nasuprot analima u užem smislu, oni su slobodno razmišljali o prirodi sveta i ciljevima života, i nisu bili sputani nasleđem bilo kakvog ortodoksnog verovanja.
Rani razvitak civilizacije u Egiptu i Mesopotamiji nastao je blagodareći Nilu, Tigru, i Eufratu, koje su znatno olakšavale zemljoradnju i jako podizale njen prinos.ova civilizacija je u mnogo čemu bila slična onoj civilizaciji koju su Španci našli u Meksiku i Peruu. Tamo je postojao kralj sa božanskom i despotskom vlašću; u Egiptu on je posedovao svu zemlju. Postojala je panteistička religija s jednim vrhovnim bogom s kojim je kralj bio u vrlo prisnom odnosu. Bila je tu i vojna, a i sveštenička aristokratija.
Grčko kopno je brdovito i većim delom neplodno. Međutim, postoje mnoge plodne doline s lakim prilazom na more, ali je njihov kopneni saobraćaj odsečen planinama. U ovim planinama nikle su male odvojene zajednice koje su živele od zemljoradnje, grupišući se oko grada koji se obično nalazio u blizini mora. Pod ovakvim okolnostima, stanovnici su se, kad bi došlo do prenaseljenosti, odavali moreplovstvu. Grčki gradovi s kopna često su osnivali kolonije na onim mestima gde su im uslovi za život bili lakši nego kod kuće.
Grci su veštinu pisanja primili od Feničana, koji su, kao i drugi stanovnici Sirije, bili izloženi uticaju Egipta i Vavilona. Pozajmljujući njihovu azbuku, Grci su je izmenili prema svome jeziku i uneli važnu novinu - dodali su i samoglasnike, dok su ranije postojali samo suglasnici. Prvi značajni proizvod grčke civilizacije bio je Homer.
Prvobitna religija bila je svuda više stvar plemena nego pojedinaca. Vršili su se izvesni obredi koji su imali za cilj da uz pomoć odgovarajuce magije obezbede interese plemena, naročito u pogledu plodnosti biljaka, životinja i ljudi...