![]() |
|
Novela od Stanca - ( Marin Držić ) - Verzija za štampu +- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum) +-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje) +--- Forum: Književnost (/Forum-knji%C5%BEevnost) +---- Forum: Lektire (/Forum-lektire) +---- Tema: Novela od Stanca - ( Marin Držić ) (/Thread-novela-od-stanca-marin-dr%C5%BEi%C4%87) |
Novela od Stanca - ( Marin Držić ) - mas_ing - 09-09-2009 04:28 PM MARIN DRŽIĆ:
NOVELA OD STANCA Držićeva komika: “Svojim je dramama umio dati potpuno domaći izgled, uvodeći lica sa značajnim dubrovačkim govorom ili s različitim narječjima okolice, i unoseći u sve situacije mnogo lokalne boje. Njegova je komika često vulgarna, ali je uvijek duhovita i vesela. U njegovoj komediji nema moralne obaveznosti; glavna joj je svrha nasmijati publiku.” (Mihovil Kombol, Povijest hrvatske književnosti do narodnog preporoda, Zagreb, 1945.) Bilješke o djelu: Komedija od jednog čina. Ovo je djelo jedno od najvećih ostvarenja Marina Držića. U njoj je ostvarena savršena ravnoteža između forme i šale, koju izvode objesni dubrovački mladići nad starim Stancem. Ovo djelo se bazira na kontrastu između objesne mladosti i konzervativne starosti. Stanac, stari seljak s rijeke Pive, dolazi u Dubrovnik s kozletom, sirom i vodom da bi trgovao. Ozlojađen što ga nitko ne želi primiti na počinak, sjedi uz fontanu na gradskome trgu. Dubrovački mladići Vlaho, Dživo i Miho u toj karnevalskoj noći žele se našaliti s lakovjernim Stancem. Uvjeravaju ga da će ga vile pomladiti, te mu dok spava, obriju bradu i oduzimaju imovinu, a zauzvrat mu ostavljaju novac. Prizor prvi U toploj dubrovačkoj noći maskirani Vlaho i Miho susreću se na ulici. Stadu razgovarati jedan s drugim. Iz tog razgovora saznajemo nešto o običajima tadašnje mladosti. Dok im roditelji krenu spavati oni kroz prozor dolje te gradom do Duičine ulice. U toj ulici, koja danas više ne postoji, bile su javne kuće u kojima su se ti mladići sastajali. Takav jedan izlazak Miha vješto nam u jednoj strofi opisuje Držić: "Bogme imam smješna oca! Kuću mi zatvori, ma ja, kad večeram, fengam poći leći gori; a ja ti omjeram kako ću se kalat niz njeku funjestru i, kad pođu svi spat, obučen se u pjastru; čelatu na glavu, brokjer na bedru učas stavim, a rđavu ovu mčinu na pas, pak se niz konopac na ulicu kalam, a mudri moj otac u odru mni da sam." Miho poslje toga pripovijeda Vlahu kako je vidio starog seljaka na trgu, te odlučuju da se s njime našale. Ubrzo potom dolazi Đivo. Prizor treći Naivčina Stanac žali se što ga nitko ne želi primiti na noćenje. U očekivanju jutra on se smjestio na trgu. Dživo mu pristupa i predstavlja mu se kao Sedmi muž Dugi nos, trgovac iz Gracka. Govori mu kako su ga vile pomladile. On je isto kao Stanac došao u Dubrovnik na pazarenje i isto tako ga nitko nije htio primiti na noćenje. Tijekom noći došle su mu vile, davši mu zlatnu jabuku i vodu mudrosti. Potom su ga vile (Perilica, Kitica, Pavica, Propumantica) odvele u svoje dvore gdje su ga tijekom noći pogostile, a ujutro se pomladio. Rekao je Stancu da čeka budan, jer će mu doći vile koje će ga pomladiti. Zaključak: U ovoj kratkoj komediji Držić ostvaruje snažan, pomalo vulgaran humor, opisom dubrovačkog noćnog života i negostoljubljivosti samog grada prema strancima. |