![]() |
|
Satir iliti divlji čovik - ( Matija Antun Reljković ) - Verzija za štampu +- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum) +-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje) +--- Forum: Književnost (/Forum-knji%C5%BEevnost) +---- Forum: Lektire (/Forum-lektire) +---- Tema: Satir iliti divlji čovik - ( Matija Antun Reljković ) (/Thread-satir-iliti-divlji-%C4%8Dovik-matija-antun-reljkovi%C4%87) |
Satir iliti divlji čovik - ( Matija Antun Reljković ) - Jovica - 08-09-2009 03:13 PM MATIJA ANTUN RELJKOVIĆ: SATIR ILITI DIVLJI ČOVIK Djelo je prosvjetiteljski ep u kojem pisac kritizira prilike u Slavoniji nakon protjerivanja turaka. «Jel' od slava ovo ime došlo, il' od slave nazivanje pošlo?» «Slavonijo, zemljo plemenita vele ti si lipo uzorita, nakićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, Na priliku zemaljskog raja,» Ovdje se govori o podrijetlu imena Slavonije. Apostrof ili zazivanje imena na početku je dokaz da se pisac ponosi svojim podrijetlom. Jedino mjesto u cijelom djelu gdje satir lijepo govori o Slavoniji. «Al' se evo postavit ne može Teška kvara, slava tebi, bože! Jer Slavonac ne da svoje dice, Da se idu učit A, Be, Ce, Nego ima običaj ovaki Kad mu rekneš, odgovori svaki: «Ni moj otac nije znao štiti, Al' je mog'o malo bolje piti; Naši stari nisu pisat znali Al' su bolje neg' mi sad stajali.»» Svaki početak je težak i zato ne čudi što ljudi nisu odmah i prihvatili novi zakon, jednostavno su bili sumnjičavi prema vlastima – svaki početak je težak. Ovdje ću se složiti sa piscem i mislim da je to jedini put kada je pisac u pravu. «Zato velim i vama, divojke, zemljakinje i moje slavonke, Ne čuva se tako divičanstvo A i vaše najveće bogatstvo. Ne mećite u pogibil blago, Koje vam je od sveg svita drago, Jer poštenje velike je cine,» Pisac ovdje jedino dokazuje da uopće nije suvremen, da se drži starih pravila i da je uskogrudan. Ne razumijem čovjeka koji djevojkama brani zabavu, koji zagovara dosadni život svetica, umjesto da noću lutaju one bi trebale sjediti kod kuće i učiti se štrikati (!?). Samo jednom se živi, a što će bakice raditi ako će djevojke štrikati??? «Druga skula kolo se naziva, Kako vami malo pri kaziva. Ovo biva baš u svetkovine I u dneve bogu posvećene, Kamo idu mlade i divojke I pivaju pisme svakojake. Dok u svetac dan osvane, I iz svoje postelje ustane, Odmah ide u bašće zelene I natrga ružice rumene, Pak što može lipše nakiti se. Mlogo puta ne vidi ni mise, Neg u kolo onako ide,» Nije istina da je kolo došlo iz Turske, niti da jedino Slavonija Ima takve plesove. Ne shvaćam zašto je pisac napomenuo ovo «baš u svatkovine» jer kada seljak, u to doba, ima vremena nego u nedjelju? Pisac ovdje govori kao da je ples nešto loše, grešno, po njegovom mišljenju seljaci bi samo trebali raditi i moliti se bogu, on kao da nikada nije veseo i nikada ne slavi. «Jer dok Adam ženu ne imaše, on se ničim tada ne brinjaše, Neg' kod boga u milosti bio, Plemenito, lipo voće jio. Ali kako on ugleda ženu, Ta ga odmah ona priokrenu Da on voćku zabranjenu jede, Pak u brigu njeg i sebe vrže, Da su goli, spoznaše brže.» Zašto bi bilo loše kititi se cvijećem? Seljanke bar ne troše novce na nakit, a ovaj dolazi iz prirode i svima je dostupan. Pisac ponovno dokazuje je zakleti šovinist. Ovdje kao da govori kako je žena oličenje zla, a ako je to istina zašto onda muškarci, koji se s time slažu, jednostavno ne budu homoseksualci? «Svakomu je potribno i milo, niti rez njeg svit stajat može, ako jedan drugog ne pomože, i čuvati zemlje međaše, da zlotvori na te ne najaše. Pisac ovdje čak ima i dobar prijedlog, ali ne valja ni previše zagovarati zajedništvo jer uvijek ima ljudi koji se uzdižu nad drugima, a svi znamo kako je završio komunizam. Dojam o djelu: Djelo mi se uopće nije svidjelo jer mi se pisac čini kao onaj tip čovjeka koji nema boljega posla već da ljudima govori kako živjeti. Uopće se ne slažem s piščevim mišljenjima i mislim da on nema pravo zadavati neka pravila po kojima bi svi trebali živjeti jer bi svi sami trebali odlučiti kako žele živjeti svoj život. Ne shvaćam zašto ovo djelo pripada školskoj lektiri jer je ovo najgora knjiga koju sam ikada čitala. |