Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
E poslovanje izmedju preduzeca - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Ekonomija i Ekonomika (/Forum-ekonomija-i-ekonomika)
+---- Tema: E poslovanje izmedju preduzeca (/Thread-e-poslovanje-izmedju-preduzeca)


E poslovanje izmedju preduzeca - Dzemala - 30-05-2010 11:06 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Internet je mreža satkana od svih kompjuterskih mreža u svetu. Povezuje desetine miliona ljudi iz više od 160 država. Pripadnici Internet zajednice pripadaju svim starosnim grupama i raznim stilovima života. Iako se lako može zamisliti kao džinovski, futuristički sistem po nečemu sličan putovanju kroz prostor i vreme, Internet je, u suštini sličan, jednom poslovnom pomoćnom alatu. Jako je teško opisati nešto tako apstraktno i fizički neopipljivo. Nijedna sfera ljudskoga života danas se ne može zamisliti bez personalnih računara, a samim tim i bez Interneta.

Iz godine u godinu konkurencija na svetskom tržištu postaje sve veća, a kompanijama je sve teže da, u takvim uslovima, opstanu. Odavno je postalo jasno da nije dovoljno biti samo prosečan, već je neophodno na tržištu nastupiti sa proizvodima i uslugama koji nude nešto novo i što može da privuče pažnju potrošača. S tim u vezi najveće kompanije sveta godišnje ulažu milijarde dolara u istraživanje i razvoj. Inoviraju se proizvodi i usluge, ali i čitavi procesi rada.

Kompanija da bi preživela u turbulentnom okruženju mora konstantno da se menja i prilagođava novim uslovima. Ukoliko kompanija želi da bude najbolja i da ostvari značajne profite, mora da deluje i proaktivno, odnosno da predviđa događaje i spremno ih dočekuje, da pravi promene i ostavi drugima da se tim promenama prilagođavaju. Naravno, ni malo nije lako postavljati uslove i pravila igre, a još je teže biti uvek korak ispred konkurencije...

Elektronsko poslovanje - savremeni oblici poslovanja

“Svi poslovni poduhvati danas se nadmeću u dva sveta: u
realnom svetu opipljivih i u virtuelnom svetu informacija.”


Elektronsko poslovanje se može definisati kao “kupovina i prodaja informacija, proizvoda i usluga putem računarske mreže i podrška za bilo koju vrstu poslovnih transakcija putem digitalne infrastrukture”. Sa druge strane, elektronsko poslovanje može se posmatrati kao proces u kome se vrši pretvaranje digitalnih ulaza u, na odgovarajući način vrednovane, izlaze kroz komplet posrednika.
Sva ova poboljšanja mogu rezultirati višim performansama (bolji kvalitet, veće zadovoljstvo kupaca), većom ekonomskom efikasnošću (manjim troškovima) i mnogo bržom razmenom. Ovim se omogućuje razmena informacija između dva ili više entiteta koji koriste spoljno povezane mreže. Transakcija predstavlja razmenu koja se javlja kao da neki ekonomski entitet prodaje proizvode ili nudi usluge drugom entitetu. Takođe, se javlja i kada se proizvodi ili usluge prenose putem tehnički razdvojenog interfejsa koji povezuje klijenta sa proizvođačem.
Savremeno poslovanje na Internetu ne utiče samo na transakcije kooperanata već i na način struktuiranja tržišta. Tradicionalno, veze tržišta kreirane su na osnovu razmene proizvoda, usluga i novca. Elektronsko poslovanje dodaje i novi elemenat: informacije.
Poslovanje na mreži se razvilo u nekoliko različitih tehnologija: ...

Sadržaj

Sadržaj 2
Uvod 3
1.Elektronsko poslovanje -savremeni oblici poslovanja 4
1.1.Ekonomske sile 5
1.2.Uticaj potrošača 5
1.3.Promene u tehnologiji 5
1.4.Vrste elektronskog poslovanja 6
2. B2B.........................................................................................8
2.1Karakteristike i specifičnosti....................................................8
2.2. EDI ( Electronic Data Interchange )...........................................9
2.3. B2B e-commerce..............................................................9
2.4. Electronic Marketplaces.......................................10
2.5. Zaključak..........................................................................11
L i t e r a t u r a .......................................................................12