Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Šta kada vas ujede insekt? - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Zdravlje (/Forum-zdravlje)
+--- Forum: Pitajte lekara (/Forum-pitajte-lekara)
+--- Tema: Šta kada vas ujede insekt? (/Thread-%C5%A1ta-kada-vas-ujede-insekt)


Šta kada vas ujede insekt? - Maja - 19-04-2012 01:00 PM

Kada svrab postane neizdrživ, mnogi od nas posegnu za nekim sredstvom protiv ujeda insekta.

[Slika: komarac.jpg]

Međutim izgleda da je medicina u ovom slučaju samo gubljenje novca i vremena. Istraživanja pokazuju da će većini žrtava buva, komaraca, muva i ostalih insekata biti bolje ako ne učine ništa kako bi izlečili ujed.

Malo je dokaza da će vam bilo koji lek pomoći više od jednostavne hladne obloge. To je bar “presuda” Drug and Therapeutics Bulletin organizacije, koja doktorima pruža dokaz o svojim nalazima. Oni su otkrili da u većini slučajeva ujeda insekata, nije potreban nikakav tretman.

Iako na tržištu postoji mnogo preparata, samo nekoliko njih je testirano na odgovarajući način. Zbog njihovog pozitivnog efekta na druge delove tela, poput steroidne kreme koja ublažava svrab kod ekcema, automatski se pretpostavlja da ona pomaže i kod ujeda insekata.

Antihistaminske tablete, steroidne kreme i druge “lekove” svi preporučuju kada je o svrabu reč, ali ne postoje dokazi o njihovom dejstvu. Kreme za ublažavanje bola a anastetici su samo “donekle efektni”, dok postoje malo veći dokazi da razređeni amonijum ublažava svrab.

“Naša poruka je da će se većina otoka od ujeda insekata povući bez ikakvog tretmana,” kaže Dejvid Pikarli, autor studije.