Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Hakerski napadi - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: семинарски работи по македонски - Бесплатно Семинарски Работи (/Forum-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8)
+---- Forum: Информатика | интернет (/Forum-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82)
+---- Tema: Hakerski napadi (/Thread-hakerski-napadi)


Hakerski napadi - Dzemala - 21-03-2012 09:00 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Историјат и развој на компјутерскиот криминал

За првпат зборот “hack” бил употребен во 1960 година во група за правење на модели на возови на МИТ, во врска со начинот на манипулирање со моделите на возови.
Во 1970 година почнало појавувањето на првите телефонски “криминалци” т.н. phreaks. Тие се занимвале со провала во телефонските централи од каде извршувале бесплатни повици. Најпознат од оваа категорија на криминалец (phreaker) е John Draper (Captain Crunch). Тој е креатор на “blue box” – електронска направа која произведува звуци со одредена бранова должина со кои може да се остваруваат бесплатени телефонски повици. Исто така во оваа категорија спаѓаат и Steven Wozniak и Steve Jobs (основачите на Apple), кои започнуваат сериско производство на вакви направи.
Во 1983 година е снимен филмот “War Games” кој претставува како инспирација за голем број луѓе низ целиот свет, да станат хакери. Истата година била фатена група со име “414” , која во рој од 9 дена, провалила над 60 компјутери меѓу кои спаѓале и компјутерите на “Los Alamos National Labaratory” – фирма која се занимавала со делови за нуклеарно вооружување.

1984 год. се појавува првиот хакерски магазин “2600”
1986 год. бил донесен првиот закон за компјутерски криминал кој бил со многу недостатоци за лица кои се компјутерски криминалци.


Содржина

1.Историјат и развој на компјутерскиот криминал……………………………….3
2. DoS (Denial of Service) напади…………………………………………………....5
3.Вируси и Црви………………………………………………………………………..8
3.1.Worm (Црв)……………………………………………………………………….8
3.2.Trojan Horse (Тројанец)………………………………………………………...9
3.3.Spyware (Програми за шпионирање)………………………………………...9
3.4.Adaware (Рекламни вируси)…………………………………………………...9
4.Sniffer (прислушкувач)……………………………………………………………..12
5.Spoofing attack (Лажно претставување)………………………………………...16
5.1. MAC Spoofing……………………………………………………………………..17
6. Безбедност на мрежи……………………………………………………………..19
7.Firewall (Огнен ѕид)…………………………………………………………………22
8.Заклучок………………………………………………………………………………24

MaturskiRadovi.Net сајт е уште еден напор да ви обезбеди бесплатна, правилното водство кон развојот на вашата индивидуална работа, која може да го симнете само на нашата веб страница ...

Комплетната работа може да се види и / или преземање одапликацијата (а)
Тим http://www.MaturskiRadovi.Net сајт, тимот е мисли на тебе !