Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Savremene informacione tehnologije i drumski saobraćaj - telekomunikacioni sistemi - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Savremene informacione tehnologije i drumski saobraćaj - telekomunikacioni sistemi (/Thread-savremene-informacione-tehnologije-i-drumski-saobra%C4%87aj-telekomunikacioni-sistemi)


Savremene informacione tehnologije i drumski saobraćaj - telekomunikacioni sistemi - Maja - 21-03-2012 04:23 PM

Gotovi seminarski radovi na sajtu
http://www.maturskiradovi.net
Kontakt na e-mail: [email protected]


UVOD

Poznato je da drumski transport kao javni saobraćaj egzistira od početka 20. veka i u zavisnosti od privredne razvijenosti, energetskog bogatstva, jačine automobilske industrije i stanja drumske mreže povećavao se i broj automobila u pojedinim zemljama. Komparativne prednosti drumskog transporta u odnosu na druge vidove javnog transporta, uslovile su njegov brz razvoj u svim zemljama, pa i u onim gde je razvijena mreža železničkih pruga, rečnih plovnih puteva i cevovoda. Drumski transport ima brojne komparativne prednosti i specifičnosti u odnosu na druge vidove transporta koje ga s ekspanzivnim razvojem čine prvostepenim “saobraćajnim faktorom“ na transportnom tržištu bez obzira na velika ulaganja u razvoj i održavanje železničke mreže, plovnih puteva ili cevovoda.

Osnovna osobina drumskog transporta ogleda se u elastičnim transportnim jedinicama koje na postojećoj infrastrukturi mogu da korespondiraju po „kapilarnom“ principu, tj. po principu “od vrata do vrata“. Druga važna osobina odnosi se na dobre tehnološke performanse sredstava drumskog transporta koje se ogledaju u: jednostavnim manipulacijama, većoj pokretljivosti i dostupnosti, prilagođenosti voznih jedinica obliku i veličini tereta, odnosno osobine koje znatno smanjuju transportne troškove na kraćim rastojanjima. Treća značajna osobina koja karakteriše drumski transport odnosi se na transportne jedinice koje mogu da imaju širok spektar specijalnih karakteristika i performansi (od lakog dostavnog vozila do vozila za prevoz teških i specijalnih tereta). Relativno jednostavna nadogradnja šasija (nosača tereta) za multipleksnu upotrebu, takođe, predstavlja važnu osobinu sredstava drumskog transporta.


Sadržaj


UVOD 3
1.1 Savremene informacione tehnologije i drumski saobraćaj – GPS i GIS 4
1.2 Uloga informacionih sistema 5
1.3 GIS 7
1.3.1 Primena GIS-a 10
1.4 GPS 10
1.5 Opis GPS sistema 12
1.5.1 Princip trilateracije za određivanje pozicije 13
1.5.2 Primena GPS 15
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 17