Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Ruralno preduzetništvo - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Preduzetništvo (/Forum-preduzetni%C5%A1tvo)
+---- Tema: Ruralno preduzetništvo (/Thread-ruralno-preduzetni%C5%A1tvo)


Ruralno preduzetništvo - derrick - 04-02-2012 11:50 AM

100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


Srbija je izrazito ruralna zemlja. Oko tri četvrtine njene teritorije čine ruralna prostranstva na kojima živi približno polovina stanovništva. Polazeći od te činjenice postoje potencijali za razvoj agrarnog preduzetništva. Jer, u selima živi 778.000 poljoprivrednih gazdinstava.

U Srbiji je danas milion nezaposlenih, a od deset radnika koji su ostali bez posla više od polovine moglo bi da se zaposli u ruralnim područjima zemlje. To se ne odnosi samo na radnike koji su ostali bez posla zbog strukturalnih neusklađenosti proizvodnje, višegodišnjih sankcija i tranzicione krize, već i na one koji su ostali bez firmi u kojima su radili pre NATO bombardovanja.
Povratak u ruralna područja ne znači, međutim, poseljačenje radnika i njihovo vraćanje ralu, motici i traktoru, već njihovo zapošljavanje u oblasti poljoprivrede-u šumarstvu, vodoprivredi, raznim uslužnim delatnostima, zanatstvu, domaćoj radinosti, infrastrukturi, malim i srednjim industrijskim pogonima, čija proizvodnja neugrožava ekološku ravnotežu.

Koncept integralnog ruralnog razvoja Srbije do sada nije ni postojao, pa se tek sada stvara. Iskustva Evropske unije ukazuju da osmišljena politika ruralnog razvoja, finansijski podržana, ima za rezultat uspešnu ruralnu ekonomiju, sa širokim mogućnostima za zapošljavanje.
Srbija ima veliki broj sela koja su u fazi odumiranja Od njih 4.800 svako četvrto ili 1.200 je u fazi i demografskog pražnjenja. Tako se danas veliki broj onih koji su otišli sa sela u grad praktično nalaze sa jednom nogom u opanku, a drugom u cipeli. Povratkom u selo, ono će opstati i ostati, a obezbediće se i posao u starim, ali i novim delatnostima za te povratnike.


Sadržaj :

Uvod ... 1
1. Ruralno preduzetništvo ... 2
1.1. Iskustva nerazvijenih i razvijenih ... 3
1.2. Perspektive prduzetništva ... 4
2. Srbija i ruralno preduzetništvo ... 4
3. Irsko iskustvo ruralnog razvoja – moguće pouke za Srbiju ... 7
4. Održivi turizam u ruralnim područjima ... 9
Zaključak ... 12
Literatura ... 13