Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Volvo – studija slučaja - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Volvo – studija slučaja (/Thread-volvo-%E2%80%93-studija-slu%C4%8Daja)


Volvo – studija slučaja - Maja - 02-02-2012 01:45 PM

100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Volvo grupa ili samo Volvo je švedski proizvođač komercijalnih vozila kao što su autobusi, kamioni i automobili koji je osnovan 14. aprila 1927. godine. Volvo je nastao izdvajanjem iz kompanije SKF koja je proizvodila kuglične ležajeve.
Ime Volvo je registrovano u maju 1911. godine kao odvojena kompanija od SKF-a i kao registrovana marka. Namera je bila pod tim imenom napraviti posebnu seriju kugličnih ležajeva, no ideja je kratko trajala i SKF je odlučio da svi njegovi proizvodi budu pod oznakom SKF. Kompanija Volvo nije bila aktivna sve do 10. avgusta 1926. kada je vođstvo SKF-a nakon jedne godine priprema odlučilo započeti proizvodnju 10 prototipova i Volvo postaviti kao manufakturnu fabriku automobila. Volvo je postao nezavisna firma 1935. kada je SKF prodao svoj udeo u toj kompaniji.
Prva serija Volvo automobila, Volvo OV 4, izašli su iz fabrike 14. aprila 1927. i to je postao zvanični datum osnivanja Volva. Do kraja godine izrađeno je 297 automobila. Prvi kamion, Serija 1, izašao je iz fabrike 1928. godine. Godine 1930. Volvo je prodao 639, automobila, a izvoz kamiona u Evropu započeo je brzo nakon toga. Automobili marke Volvo nisu bili poznati van Švedske sve do kraja Drugog svetskog rata.
Prvi autobus, nazvan B1, je izašao iz fabrike 1934. godine, a vazduhoplovni motori dodani su u proizvodnju na početki 1940-ih. 28. januara 1999. Volvo grupa je prodala svoj deo Volvo Car korporacije Fordu za 6,45 milijardi američkih dolara. Time se Volvo odrekao proizvodnje automobila. Volvo 2. januara 2001. kupuje Renaultov svoj odijel za kamione (uključujući i Mack trucks, ali bez Irishbus-a) i 2002. promenjeno je ime u Renault Trucks. Kao rezultat toga, matična kompanija Renault je 20% vlasnik Volvo grupe.
U poslednjih 10 godina kompanija beleži jako veliki rast. 2007. godine Volvo grupa je kupila i Nissanov odsek za proizvodnju autobusa i kamiona od Nissan Motors-a.
Kompanije u grupi Volvo su:

• Volvo Truck
• Mack
• Renault Trucks
• Nissan Diesel Motor Co
• Volvo Buses
• Volvo Construction Ekuipment
• Volvo Penta
• Volvo Aero
• Volvo Financial Services

Sadržaj

UVOD
1 Inovacije – nove hibridne tehnologije kompanije Volvo 4
2 Aktivnosti – model poslovanja kompanije Volvo u Srbiji 6
3 Efekti uvođenja novih tehnologija i ekonomski pokazatelji 8
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 10