Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Nabavno poslovanje zadaci nabavne službe - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Nabavno poslovanje zadaci nabavne službe (/Thread-nabavno-poslovanje-zadaci-nabavne-slu%C5%BEbe)


Nabavno poslovanje zadaci nabavne službe - Maja - 30-01-2012 06:18 PM

100% Kvalitetni diplomski radovi.
65000 Gotovih radova spremnih za download.
Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.Uvod

U trgovinskim preduzećima komercijalna funkcija je osnovna i najvažnija djelatnost. U industrijskim preduzećima, međutim, primat pripada proizvodnji jer se samo u njoj stvaraju uslovi obnavljanja i proširivanja materijalne osnove života čovjeka.

Neposredna povezanost proizvodnje i komercijalnog poslovanja i njihova međusobna zavisnost i dopunjavanje najbolje se dokazuju time što nabavka uslovljava početak proizvodnje, dok prodaja uslovljava njeno obavljanje.

Dakle, nabavka je osnova cijelog toka proizvodnje. Tako je i pri osnivanju preduzeća. Preduzeće se osniva i da bi se išta proizvelo moraju se najprije nabaviti sirovine. Nedostatak bilo kojeg elementa proizvodnje ima za posledicu odsustvo proizvodnje. Da bi se proizvodnja omogućila moraju se nabaviti elementi proizvodnje ( sredstva za rad, predmeti rada i radna snaga ).


1. Nabavno poslovanje

U proizvodnim preduzećima nabavno poslovanje predstavlja prethodnu robnu fazu procesa reprodukcije u sklopu opšteg procesa kruženja sredstava. U trgovinskim preduzećima, međutim, nabavno poslovanje se identifikuje sa prvom fazom procesa razmjene. Djelokrug nabavnog poslovanja se pruža od prvih obraćanja tržištu na kome se mogu izvršiti nabavke potrebne robe i usluga, pa sve do konačnog preuzimanja istih od privrednih organizacija koje se njihovom proizvodnjom, odnosno prometom bave. Nabavljanje je daleko širi pojam od kupovanja, koje predstavlja samo jedan čin u nizu poslova vezanih za izvršenje nabavki.