Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Strategija poslovnog uspjeha na primjeru tvrtke Southwest Airlines - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Strategija poslovnog uspjeha na primjeru tvrtke Southwest Airlines (/Thread-strategija-poslovnog-uspjeha-na-primjeru-tvrtke-southwest-airlines)


Strategija poslovnog uspjeha na primjeru tvrtke Southwest Airlines - Vesnica - 07-05-2010 05:23 PM

Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Southwest Airlines je prvi američki niskbudžetni avioprijevoznik osnovan davne 1970. godine. Trideset godina ga je vodio utemeljitelj Herb Kelleher, koji je svojevremeno proglašen najboljim strategom u Americi. U najkritičnijem trenutku u povijesti američkih avioprijevoznika liderstvo je prepustio svojoj pomoćnici Colleen Barrett. Od tada, pa do danas, oni su doveli kompaniju na sam vrh uspješnosti u SAD-u ali i u svijetu. U ovom seminarskom radu pokazat ćemo koliko je važno dobro planiranje, jak duh korporacije i snažni sustav individualnog vodstva svakog zaposlenika kao temelj profitabilnosti i dugoročnog uspjeha kompanije. Pokušat ćemo prikazati kako je Southwest Airlines od 1987. godine pa sve do danas uspio
ostati najuspješnije poduzeće te time srušiti sve dotadašnje poslovne rekorde! Odabrali smo ovu kompaniju ne samo zbog uspješnog poslovanja već i zbog izrazito jake korporativne kulture i brige u odnosu prema zaposlenicima. Fascinirala nas je hrabrost i odlučnost lidera ove tvrtke i to ćemo prikazati u ovom radu. Primijenit ćemo stečeno znanje s kolegija Strateško planiranje kako bi na ovom primjeru iz poslovne prakse pokazale da svaki strateg, da bi bio uspješan, mora biti AUTENTIČAN!

SOUTHWEST AIRLINES


Southwest Airlines je prva niskobudžetna kompanija u SAD-u, a osnovana je 1971. godine. Osnivači su bili: Rollin King, Lamar Muse i nama najzanimljiviji Herbert Kelleher. Od male niskobudžetne kompanije koja je rođena u Dallasu, danas njihove usluge koristi 104 milijuna putnika godišnje, a kompanija održava linije u 64 grada diljem SAD-a s flotom od 500 zrakoplova. Ova tvrtka posluje profitabilno već 32 godine za redom!! To je najveći uspjeh ikad postignut u ovoj vrsti industrije. Danas u njihovoj djelatnosti ima već nekoliko prijevoznika iste vrste. Najveći „prijetnja“ su im novi prijevoznici JetBlue i Frontier. Zasad SWA uvjerljivo vodi na tržištu, to je brzorastuća industrija koja je od devedesetih godina 20. stoljeća do 2002. porasla za 7%.

„ Mi smo učinili da velika ideja poleti“

Filozofija tvrtke Southwest glasi: „Ako dovedete putnika na njegovu željenu destinaciju na vrijeme, za najnižu moguću cijenu i pobrinete se da se na putu do cilja dobro zabavi, putnici će letjeti s vama „. I bili su u pravu! Počeli su kao mali teksaški zrakoplovni prijevoznik u SAD-u a danas prevoze 104 milijuna putnika godišnje u 64 grada diljem SAD-a tj. preko 3.400 letova dnevno. U njihovoj floti možemo naći tzv. „tri kita ubojice“; zrakoplov pod nazivom „Lone Star One“, obojen u teksašku zastavu, zrakoplov „Arizona One“, koji simbolizira važnosti Arizone kompaniji, te zrakoplovi „California One“ ili „Triple Crown One“ koji su namjenjeni samo za prijevoz zaposlenika kao nagrada za njihov rad. Svi zrakoplovi u floti su maštovito obojeni, a boje trupa usklađene su sa bojama u unutrašnjosti aviona. Kako se s vremenom razvijala i tehnologija, kompanija ima i vlastitu web stranicu. Danas je 74% rezervacija on-line, a to im je povećalo prodaju za 19%.
Kad su bile krize na tržištu SAD-a Southwest je samo jačao. Tako je 2005. godine kad su počele rasti cijene goriva, Southwest ostvario u drugom tromjesečju godine povećanje zarade za 41%. Ukupni im je promet povećao za 13,3%!