Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Konzervansi kao aditivi - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Konzervansi kao aditivi (/Thread-konzervansi-kao-aditivi)


Konzervansi kao aditivi - Dzemala - 18-08-2011 09:05 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


U našoj zemlji proizvodnja, promet, kvalitet aditiva (čistoća), pozitivna lista i uslovi upotrebe aditiva (ograničenja upotrebe i dr.) regulisani su Pravilnikom o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine, a ovaj pravilnik je usaglašen sa direktivama EU. Na pozitivnoj listi nalazi se 314 aditiva. Prema funkcionalnom svojstvu aditivi su podeljeni u 22 kategorije koje se koriste za označavanje aditiva u prehrambenim proizvodima npr. konzervansi, antioksidansi, emulgatori, stabilizatori, boje, zaslađivači i dr. Aditivi se u prehrambenim proizvodima označavaju navođenjem kategorije i naziva ili E broja aditiva npr. konzervans (natrijum-benzoat) ili konzervans (E 211).

Aditivi su strane supstance koje se prirodno, uglavnom ne nalaze u namirnicama i zbog toga je ustanovljena internacionalna procedura za određivanje njihove zdravstvene bezbednosti. Nije moguće dokazati apsolutnu neškodljivost aditiva već se pre može govoriti o stepenu njihove škodljivosti, jer kako kaže Claude Bernard ništa nije toksično i sve je toksično u zavisnosti od količine u kojoj se upotrebi. Proceni bezbednosti upotrebe svakog aditiva prethodi veliki broj ispitivanja koja obuhvataju određivanje akutne i hronične toksičnosti, mutagenosti, kancerogenosti, teratogenosti, alergogenosti, kumulacije, metabolizma, interakcije sa sastojcima hrane i dr. Na osnovu dobijenih rezultata ovih ispitivanja JECFA određuje za svaki aditiv prihvatljiv dnevni unos (PDU) na osnovu koga se određuju maksimalne dozvoljene količine aditiva u pojedinim namirnicama. Prihvatljiv dnevni unos predstavlja onu količinu aditiva koja se može unositi svakodnevno, tokom celog života, bez ikakvih štetnih posledica...

Sadržaj:

UVOD 3
1.1 Pojam i podela aditiva 4
1.2 Konzervansi kao aditivi 8
1.2.1 Sulfiti i sumpor dioksid 9
1.2.2 Soli nitrita i nitrata 10
1.2.3 Benzojeva kiselina 10
1.2.4 Sorbinska kiselina 10
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13