Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Abs sustav kod teretnih vozila - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Abs sustav kod teretnih vozila (/Thread-abs-sustav-kod-teretnih-vozila)


Abs sustav kod teretnih vozila - Dzemala - 18-08-2011 06:47 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Razvojem tehnike krajem 20-tog stoljeća, došlo je do značajnih uvođenja mnogih tehničkih dostignuća u oblast auto-industrije. Tako su automobili, nekad kompleksni sklopovi mehanike, hidraulike i krute šasije postali još kompleksniji proizvodi uvođenjem elektronike kao osnovne opreme. Međutim, pozitivan utjecaj elektronike doveo je do razvoja različitih sustava pasivne i aktivne sigurnosti u automobilima i teretnim vozilima. Zato, imam namjeru da vam predstavim neke osnovne, i danas nephodne (vrlo poželjne) elektroničke sustave u teretnim vozilima, kao i da vam približim samu tehniku njihovog funkcioniranja i doprinosa sigurnosti suvremenih teretnih vozila.

Sva današnja teretna vozila imaju ugrađen računalo koji kordinira rad motora i ostale mehanike, hidraulike, i naravno elektronike. Mala crna kutija danas predstavlja mozak svakog suvremenog vozila, koji kontrolira i kordinira svim funkcijama u vozilu. Pri tome, jedna od najvažnijih zaduženja centralne jedinice jeste da aktivira različite elektronske sustave pasivne sigurnosti u cilju sigurne vožnje i ispravljanja vozačkih grešeke.

ABS, ESP, ASR, TSR, EDC, DSC, PSM, PTM
.....

Mnogo je ovakvih troslovnih kratica kojima se navode elktronski sustavi pasivne i aktivne sigurnosti koje vozilo posjeduje, a njihovo značenje i funkciju poznaje vrlo mali broj ljudi. U cilju edukacije (pa auto-škola to i treba da radi), predstaviću vam nekoliko osnovnih sustava koje današnje vozilo mora, odnosno kod nas je poželjno da posjeduje, jer svaki od njih košta ...

Sadržaj :

UVOD 1
1 Zadaci i klasifikacija sustava za kočenje 2
1.1 Izvršni kočioni mehanizmi - frikcione kočnice 3
1.1.1 Disk - kočnice 3
2 ABS 4
2.1 Povijest ABS-a 5
2.2 Kako radi ABS? 6
2.3 Kako se ponaša teretno vozilo sa ABS-om? 6
2.4 ASR - start bez "šlajfovanja" 10
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 15