Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Optužba za nasilje u porodici - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Sociologija (/Forum-sociologija)
+---- Tema: Optužba za nasilje u porodici (/Thread-optu%C5%BEba-za-nasilje-u-porodici--28013)


Optužba za nasilje u porodici - Dzemala - 18-08-2011 03:07 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Govoriću ovde o nečemu što je još legendarni Ivo Andrić razmatrao u svojoj pripoveci „Zlostavljanje“. Kada se kaže zlostavljanje, najčešće je prva asocijacija fizičko zlostavljanje. No, još je mnogo varijacija ovog zla, a posle fizičkog zlostavljanja i zanemarivanja, psihičko zlostavljanje je najčešće. Ovde neće biti reči o zlostavljanju dece ili starijih, već o zlostavljanju žena, zlostavljanju koje trpe supruge u porodici, i neću govoriti o konkretnim primerima i ekstremnim slučajevima. Govoriću o zlostavljanju i zapostavljanju koje ima tolike razmere, da je postalo običaj, opšta stvar, nešto prirodno i samim tim normalno i uobičajeno. Govoriću o zlostavljanju kao uobičajenom položaju žene u porodici.

Problem je u tome što je ova vrsta zlostavljanja daleko od očiju javnosti, nema vidljive tragove, kao što je slučaj sa fizičkim zlostavljanjem koje se očituje modricama, prelomima i povredama. Psihičko zlostavljanje ostavlja nevidljive tragove, koji se ne mogu fotografisati i priložiti kao dokazni materijal na sudu, tragove koje, ponekad, ni najiskusniji psihijatri ne mogu jasno da ocrtaju, a što je još veći problem, čak ni da ublaže.

Gde počinje psihičko zlostavljanje? Gde je koren ideje da je žena slabiji pol, koji treba štititi i voditi kroz život, koji, samom svojom slabošću, gubi pravo na svoje mišljenje, potrebe i želje, jer zavisnošću od jačeg pola, postaje njegovo vlasništvo, dužna da prihvati status manje vredne ličnosti, slepo odanog i lojalnog pratioca i poštovaoca svog zaštitnika?

Možda je koren već na prvim časovima fizičkog vaspitanja, kada su devojčice oslobođene učestvovanja i pošteđene napora. Ili, već prvim gledanjem sportskih manifestacija, kada žene trče 900m a muškarci 1000m. Da li žene ne mogu da istrče još 100m? Ili ne žele? Ili su inferiorne, pa im je skraćena staza da bi im se sačuvalo dostojanstvo? ...