Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Lido Li Ajakoka - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Menadžment (/Forum-menad%C5%BEment)
+---- Tema: Lido Li Ajakoka (/Thread-lido-li-ajakoka)

Lido Li Ajakoka - Dzemala - 15-08-2011 02:22 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

"Otkaz sam dobio 13. jula 1987. godine. U kompaniji FORD radio sam trideset i dve godine, a osam godina sam bio predsednik kompanije. Nikada nisam radio na drugom mestu. A onda, odjednom, ostao sam bez posla. Spopala me jeza. Ni danas ne mogu zaboraviti bol moje porodice. To je poput lavice i njenih mladunaca. Ako lovac ima na umu svoje dobro, ostaviće mlade na miru. Henri Ford II je naneo bol mojoj deci i ja mu to nikad neću zaboraviti."

Tako piše Li Ajakoka u knjizi "Autobiografija", knjizi kojoj bi možda više odgovarao naslov "Kako pobediti?" Lido Ajakoka je rođen 25. oktobra 1924. Promenio je svoje ime u Li (Lee) posle odlaska na rad za Ford. Mislio je da je tako lakše za poslovne saradnike i kontakte, kako bi ga razumeli i prepoznali. "Autobiografiji" se može staviti samo jedna primedba: isuviše je (ne)stvarna (a istinita) priča Li Ajakoke, genija menadžmenta, data u ovoj knjizi za koju autor kaže da je nije napisao da bi se osvetio Henriju Fordu, već da bi ispričao istinitu priču o danima koje je proveo u Fordu i u Krajsleru. Priču Ajakoka počinje sećanjima iz detinjstva:

"Otac mi je uvek utuvljivao u glavu dve stvari: nikad se ne treba upuštati u posao za koji je potreban veliki kapital jer ćeš na kraju postati vlasništvo bankara. Drugo, u teškim vremenima se treba baviti poslovima s hranom, jer ljudi ipak moraju jesti... Zahvaljujući ekonomskoj krizi postao sam materijalista. Mnogo godina kasnije, kada sam završio fakultet, moj stav je bio: ne gnjavi me filozofijom. U dvadeset i petoj želim da zarađujem deset hiljada godišnje, i - postanem milioner. Nije me zanimala titula - zanimala me je lova. Kad pomislim na oca, setim se samo njegove vitalnosti i bezgranične energije... Uvek je ponavljao: zašto hodati ako se može trčati?"