Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Prava i dužnosti roditelja u odnosu na ličnost deteta (vaspitanje i obrazovanje) - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Sociologija (/Forum-sociologija)
+---- Tema: Prava i dužnosti roditelja u odnosu na ličnost deteta (vaspitanje i obrazovanje) (/Thread-prava-i-du%C5%BEnosti-roditelja-u-odnosu-na-li%C4%8Dnost-deteta-vaspitanje-i-obrazovanje)


Prava i dužnosti roditelja u odnosu na ličnost deteta (vaspitanje i obrazovanje) - derrick - 09-03-2014 01:35 AM

UVOD

Uloga roditelja nije samo da donese dete na svet i stara se o njemu tokom detinjstva, već i da osposobi dete kako bi moglo udovoljiti zahtevima života koji je pred njim. Zato su detetu potrebni roditelji, ali ne svaka vrsta roditelja. Potrebni su mu roditelji koji će ga osposobiti za uspešan život, koji će ga pravilno upućivati i omogućiti mu sticanje iskustva. Ovo nikako ne treba shvatiti jednoznačno, kao zahteve koji nose teško breme problema, jer roditeljstvo pruža zadovoljstva rasta razvoja i napredovanja sopstvenog deteta. Uglavnom svi roditelji žele da budu dobri roditelji i to im je zajedničko, no, različiti su putevi dolaženja do tog cilja, odnosno različiti su njihovi pojmovi o ulozi roditelja .

Dobri roditelji su dobro prilagođeni ljudi koji žele da dete raste i razvija se. Kao rezultat njihovog vaspitanja dete je osposobljeno za srećan i koristan život.

Roditelji utiču na čitav socijalni, emocionalni, intelektualni razvoj deteta, što je rezultat kontinuiranog procesa i međusobnog odnosa roditelj – dete . Emocionalne veze stvorene u porodici traju tokom celog života i služe kao prototip za socijalne odnose u široj društvenoj okolini. U okviru porodice se odvija učenje govora, socijalnih i emocionalnih veština, intelektualnih sposobnosti, kompetencije, moralnih i socijalnih vrednosti.


Sadržaj :


UVOD 1
1.1 Prava i dužnosti roditelja i dece 3
1.2 Pravni položaj vanbračne dece 5
1.3 Zlostavljanje i zaštita deteta 8
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 14