Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Povezanost crta ličnosti sa učestalošću klađenja kod mladih - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Psihologija (/Forum-psihologija)
+---- Tema: Povezanost crta ličnosti sa učestalošću klađenja kod mladih (/Thread-povezanost-crta-li%C4%8Dnosti-sa-u%C4%8Destalo%C5%A1%C4%87u-kla%C4%91enja-kod-mladih)


Povezanost crta ličnosti sa učestalošću klađenja kod mladih - derrick - 08-03-2014 01:45 AM

UVOD

Klađenje, kao jedan od oblika kockanja, poznato je još od vremena starog Istoka, Grčke i Rima. Predstavlјalo je uzbuđenje, uživanje i zabavu, ali i ulaganje, gubitak i stres. Vekovima je bilo zabranjivano, pre svega zbog oštre osude mnogih religija koje se protive legalizaciji klađenja uviđajući mnogobrojne opasnosti na svakodnevni život čoveka. Zahvalјujući pre svega osudi crkve ali i preziru kojeg prema klađenju ima sve uticajnija srednja klasa, klađenje i kockanje uopšteno nisu imali značajnu ulogu u životu lјudi tog vremena. Izuzetak su bili visoki društveni slojevi hedonistički orijentisani ovoj vrsti zabave.

Tek u drugoj polovini 19. veka uočava se ekonomska profitabilnost svih oblika kockanja i vrši pritisak na zakonodavnu vlast da se legalizuje zakonskim propisima. Prvi zakonski akt donesen je 1853. godine u Velikoj Britaniji, tzv. "Kockarski akt" kojim se ozakonjuje klađenje na sportskim trkama konja. Zbog čestih prevara na ovim klađenjima, lјudi iz visokog društvenog sloja napuštaju ovu vrstu zabave, ali se na njihovom mestu pojavlјuje srednji društveni sloj koji od klađenja stvara biznis i obezbeđuje sebi veliku novčanu dobit. Mogućnost lakog sticanja novca klađenjem na trkama konja ubrzo dovodi do legalizovanja klađenja u mnogim zemlјama. Između dva rata uz klađenje na konje sve je popularnije i klađenje na trkama hrtova. Nakon Drugog svetskog rata značajno jača komercijalizacija klađenja i legalizuje se klađenje za mnoge sportove. Svakako da najveći interes u svemu tome pronalazi kockarska mafija već dobro ustoličena u kazinima i kroz različite vrste lutrije.

Sadržaj:

1 UVOD 3
2 Ličnost mladih – deca i adolescenti 4
3 Dimenzije ličnosti mladih i sklonost ka klađenju 7
3.1 Sklonost igrama na sreću i mogućnost razvijanja zavisnosti 7
3.2 Osobine ličnosti mladih i sklonost rizičnom ponašanju 9
3.3 Osobine ličnosti i sklonost ka rizičnom ulaganju novca 10
4 Kladioničarske navike mladih u Srbiji 11
5 ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14