Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Najvažnije povrede u vanrednim situacijama i ratu - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Medicina (/Forum-medicina)
+---- Tema: Najvažnije povrede u vanrednim situacijama i ratu (/Thread-najva%C5%BEnije-povrede-u-vanrednim-situacijama-i-ratu)


Najvažnije povrede u vanrednim situacijama i ratu - derrick - 20-02-2014 03:14 PM

UVOD

Istorija ratne hirurgije može se pratiti dokle doseže opšta istorija. Međutim, pojedini autori 8 smatraju da istorija prave ratne hirurgije traje samo oko 200 godina. Osnovni kriterijum za ovakav stav je složenost organizacije zbrinjavanja povređenih (hirurško zbrinjavanje, evakuacija, dalje lečenje) i brojnost povređenih (sazreli su društvenoekonomski uslovi za formiranje velikih armija, oružje je dovoljno usavršeno za nanošenje masovnih gubitaka i počeli su veliki ratovi). činjenica je da je organizacija zbrinjavanja povređenih, kao bitan element ratne hirurgije, bila potpuno zapostavljena više od 1 000 godina, a da puni značaj dobija tek početkom XIX veka. Međutim, prihvatanjem ovog stava, zaboravljaju se sva značajna ranija medicinska, hirurška i ratno-hirurška saznanja koja su osnov brzog razvoja hirurgije i ratne hirurgije u XIX veku i kasnije. S druge strane, početak primene vatrenog oružja u XIV veku, sigurno je označio prekretnicu kako u ratovanju, tako i ratnoj hirurgiji .

Za početak, vođenje i kraj svakog rata bitna su dva faktora: politički i vojni. Opšti napredak nauke i vlastita istraživalja omogućili su vojnom faktoru takav napredak da može uništiti bilo koju tačku na planeti, a celu planetu više puta.

Sadržaj :

UVOD 1
1.1 Povrede krvnih sudova, amputacije i povrede grudnog koša 2
1.2 Opekotine 4
1.3 Traumatske povrede kičmene moždine 5
ZAKLJUČAK 7
LITERATURA 8