Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Timska odbrana u košarci - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Timska odbrana u košarci (/Thread-timska-odbrana-u-ko%C5%A1arci)


Timska odbrana u košarci - derrick - 04-06-2013 03:42 PM

ISTORIJAT KOŠARKE

Prema nekom podacima igre slične košarci igraju se vekovima. Najstariju poznatu verziju zvanu pok-ta-pok, igrali su, Olmeci u Meksiku pre 3000 godina. Modernu igru izumeo je i kreirao 1891 godine Kanadjanin Dr. Džejms Nejsmit u YMCA sportskoj školi u Masačusetsu u SAD. Cilj mu je bio da kod učenika pobudi interesovanje za sport.
Nagli razvoj organizacije zahteva odgovarajuće specializovano osoblje i tako se 1885 godine osniva prva škola ‘’School for Christian Workers’’ u Springfildu. Škola je imala dva smera: Administrativni i smer fizičkog vaspitanja. Iz smera Fizičkog vaspitanja proističe i KOŠARKA. Te 1891 godine doctor Dzejms Nejsmit radio je kao profesor fizičkog vaspitanja i obrazovanja u toj školi.

U toj školi u kojoj je radio Nejsmit postojao je problem oko organizacije nastave fizičkog vaspitanja u zimskim mesecima. Po tadašnjoj tradiciji zatvoreni prostor zahtevao je odredjene stroge načine vežbanja (razne marsevske vežbe, rad na gimnastičkim spravama...). takav ‘’krut’’ program vežbanja nije bio popularan za studente koji su voleli sportove na otvorenom terenu poput: atletike, bejzbola, ragbija... koji su im omogućavali jedno slobodno razdragano ponašanje. Sve češća pojava izbegavanja nastave fizičkog bilo je logična posledica takvog nametnutog sistema vežbanja. Uprava škole koja je veliku pažnju poklanjala nastavi fizičkog vaspitanja, veoma ozbijno se zabrinula zbog novo nastale situcije. Tadašnji direktor Dr. Luter Galik bio je svestan toga da se mora promeniti sadržaj časova fizičkog. U isto je trebalo uključiti neke nove aktivnosti obogaćene elementima dinamičnosti, emocionalne, razdragane igre. Jedini problem je bio taj što igru treba smestiti u zatvoren i ograničen prostor. Igra je morala da zadovoji sledeće zahteve: da bude lako za učenje, interesantna, laka za igru, da se podjednako dobro igra zimi, u zatvorenom prostoru i pod vestačkim osvetljenjem.

SADRŽAJ

2.ISTORIJAT KOŠARKE.......................2
3.TIMSKA ODBRANA...................3
4.ODBRANA NIVOA TERENA....................4
5.KATEGORIJE ODBRANE..........5
6.ODBRANA 1 NA 1....................5
7.ZONSKA ODBRANA..............5
7. 1 2-3 ZONA...............................6
7.2 1-3-1 ZONA.....................6
7.3 1-2-2 ZONA..............7
8.KOMBINOVANA ODBRANA..........8
8.1TROUGAO I 2.................8
8.2KUTIJA I 1 ILI DIJAMANT I 1..........9
9.ODBRANA PRESINGA..............9