Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
I have a dream i metode nenasilne borbe Martin Luter King - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Sociologija (/Forum-sociologija)
+---- Tema: I have a dream i metode nenasilne borbe Martin Luter King (/Thread-i-have-a-dream-i-metode-nenasilne-borbe-martin-luter-king)


I have a dream i metode nenasilne borbe Martin Luter King - derrick - 03-02-2013 07:59 PM

UVOD

Martin Luter King (15. januar. 1929 — 4. april. 1968.) je bio američki baptistički sveštenik i borac za građanska prava. U borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD koristio je metode nenasilja i građanske neposlušnosti. 4. aprila 1968. u Memfisu ga je ubio Džejms Erl Rej, pred početak promocije „Kampanje siromašnih“, koju je pokrenuo početkom te godine. Dobitnik je i Nobelove nagrade za mir 1964. Smatra se jednim od najboljih govornikom u istoriji Sjedinjenih Država. Njegovi govori i propovedi poput „Volite svoje neprijatelje“ i „Imam san“, danas su baština ne samo Amerikanaca već i celog čovečanstva. Zajedno sa govorima Mahatme Gandija i delom L. N. Tolstoja „Istina božija je u tebi“, postali su manifest nenasilne borbe za ljudska prava.

Martina Lutera Kinga je posthumno, 1977. godine, odlikovao predsednik Džimi Karter Predsedničkom medaljom slobode. Od 1986. godine se u SAD obeležava dan posvećen njemu, a 2004. godine mu je posthumno dodeljena kongresna Zlatna medalja. Iako za života osporavan i kritikovan od strane režima (FBI ga je pratio i prisluškivao) i svojih sunarodnika (Malkolm Iks i Crni panteri bili su za revolucionarnu borbu) postao je jedan od simbola SAD i afroameričke zajednice. Danas oko 730 većih i manjih gradova u SAD ima ulicu koja nosi njegovo ime.

Sadržaj

UVOD 3
1 „I have a dream“ i metode nenasilne borbe 3
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 14