Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Mediji i manipulacija - esej 2 - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Marketing (/Forum-marketing)
+---- Tema: Mediji i manipulacija - esej 2 (/Thread-mediji-i-manipulacija-esej-2)


Mediji i manipulacija - esej 2 - derrick - 16-01-2013 02:45 PM


Апстракт: У формирању јавног мњења посебно важну улогу имају масовни медији. Медији у многоме утичу на људе и вешто манипулишу њима. Медијска манипулација је аспект односа са јавношћу у којем учесници креирају лажни аргумент који доприноси њиховом интересу. Оваква тактика може укључивати употребу намерних логичких грешака и техника пропаганде. Они нам посредују и истину о томе шта је више, а шта мање важно за наше бивање, како бисмо требали живети, шта је вредно, а шта није, какве бисмо животне стилове требали преузимати, какве навике стварамо, шта је политички коректно, а шта није.

Живимо у времену масовних медија и у простору који медијски дискурс дефинише као превладавајући. Знамо шта је реално, која је реалност света и нас самих тек онда када нам присутност других који виде и чују исто што видимо и чујемо и ми сами, потврђује да је истина и истинито то и тако, како ја и ти и ми чујемо и видимо. А данас чујемо и видимо пре свега оно што нам нуде медијски гласови и медијске слике. Медијска конструкција реалности као да је наша најважнија "реалност".

У формирању јавног мњења посебно важну улогу имају масовни медији, па се и не може ово опасно оружје тек тако препустити обичним грађанима, већ они све више искључиво постају простор резервисан само за професионалце. Због посебно важне улоге масовних медија у јавном мнењу, јавно мнење је динамично и подложно утицајима јер масовни медији могу да буду „заражени“ негативним појавама као што је медијска манипулација и медијска пристрастност. Ове две појаве су углавном главно оруђе политичара који креирају дневну политику.