Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Brendiranje u farmaceutskoj industriji - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Marketing (/Forum-marketing)
+---- Tema: Brendiranje u farmaceutskoj industriji (/Thread-brendiranje-u-farmaceutskoj-industriji)


Brendiranje u farmaceutskoj industriji - Dzemala - 19-02-2011 02:40 AM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Finansijska perspektiva


Finansijske tehnike bazirane na vrednosti, izvode vrednost brenda iz vrednosti druge imovine kompanije (Kim, Kim, and An 2003). Simon and Sullivan (1993) definišu vrednost brenda kao “dodatnu vrednost koja se javlja kod brendiranih proizvoda i u zbiru daje veću vrednost nego što bi je isti proizvod imao da nije brendiran” (str 29). Ovi autori procenjuju vrednost brenda prema profitu koji iz brendiranja proizilazi. Uzimajući kao osnovu finansijsku vrednost kompanije, oni izvode vrednost njenog brenda iz procene vrednosti ostale materijalne i nematerijalne imovine kompanije, što rezultira procenom koja se zasniva na budućim prihodima kompanije. Sledeći ovu liniju razmišljanja, Doyle (2001b) iznosi tvrdnju da je vrednost brenda u njegovoj mogućnosti da stvori profit povećanjem prodaje i porastom cena. Drugim rečima, brend ima značajan uticaj na promet kompanije.


Perspektiva kupca


Prema Lassaru, Mittalu i Sharmi (1995), pet dimenzija koje definišu vrednost brenda su: performanse, cena, imidž, pouzdanost i posvećenost. Aaker i Joachimsthaler (2000) definišu vrednost brenda kao sva preimućstva koja su povezana sa ili proizilaze iz određenog proizvoda ili usluge. Prema njima, ova preimućstva se mogu grupisati u četiri grupe: popularnost brenda, vizuelni kvalitet, asocijacije koje su povezane sa određenim brendom i lojalnost koju brend ima...