Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Andreas Beljo i obrazovanje - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Istorija (/Forum-istorija)
+---- Tema: Andreas Beljo i obrazovanje (/Thread-andreas-beljo-i-obrazovanje)


Andreas Beljo i obrazovanje - Dzemala - 18-02-2011 12:17 AM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Andrés de Jesús María y José Bello López, rođen je u Karakasu, 29. novembra 1781, a umro u Santiago de Cileu 1865. Bio je poeta, pravnik, filozof, edukator, critičar, filolog, ali pre svega i više od svega, veliki mislilac.

Od rođenja do 1810 živeo je u Venecueli. To su bila nemirna vremena. Davno, Venecuela je bila raj za Indijance koji su živeli na obalama, u tropskim šumama i zatalasanim ravnicama ljanosa. Postojale su tri glavne grupe, Karibi, Aravaci i Čibči. Živeli su u malim grupama i neki od njih su se u određenom obliku čak bavili i zemljoradnjom, ali je priroda toliko bogata da je to retko bilo potrebno. Moglo su lako, lovom, ribolovom, i sakupljanjem da zadovolje sve svoje potrebe. Najnapredniji od njih bili su Čibča indijanci koji su živeli na istočnim obroncima Anda. Iako nikada nisu gradili velike gradove, njihova zemljoradnička veština je bila zadivljujuća za to vreme. Gradili su terase na obroncima planine, sa veoma preciznim i komplikovanim kanalima za navodnjavanje koji su im omogućavali da imaju odlične prinose...


Život i rad Andresa Belja

1801. mladi Beljo susreće Fridricha Wilhelma Alexandera Von Humbolta koji je u tom trenutku bio jedan od najobrazovanijih ljudi na svetu, najčuveniji evropski i svetski geograf, naturalista, istrazivač; njegove specijalnosti bile su etnografija, antropologija, klimatografija, astronomija, botanika, vulkanologija, humanizam, zoologija, kartografija, geologija. Ovaj susret utiče na Belja da spozna vrednosti koje poseduje Novi svet, koji je Humbolt u svojim delima detaljno opisao.
1802. Beljo već ima određenu političku karijeru. Imenovan je za drugog sekretara Generalne kapetanije Venecuela, a već 1807. dobio je titulu secretario civil, koja bi danas bila u rangu ministra. No, njegova interesovanja su nešto šira od politike, pa 1808. postaje glavni i odgovorni urednik Gaseta de Caracas. 1810. Hunta de Caracas imenuje ga za prvog sekretara za inostrane poslove...

Sadržaj :

UVOD 1
1.1 Život i rad Andresa Belja 2
1.2 Andres Beljo i obrazovanje 4
1.3 Odjeci Beljovih ideja 5
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 8