Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Rendgenografske i rendgenoskopske metode u dijagnostici oboljenja gastrointestinalnog - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Medicina (/Forum-medicina)
+---- Tema: Rendgenografske i rendgenoskopske metode u dijagnostici oboljenja gastrointestinalnog (/Thread-rendgenografske-i-rendgenoskopske-metode-u-dijagnostici-oboljenja-gastrointestinalnog)


Rendgenografske i rendgenoskopske metode u dijagnostici oboljenja gastrointestinalnog - Dzemala - 18-10-2010 11:19 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Glavna uloga organa za varenje je da svojim pokretima, procesom digestije i apsorpcije unetu hranu (voda, mineralne materije, ugljeni hidrati, masti, belančevine i vitamini) pretvori u takav oblik, da se mogu koristiti za energetske, gradivne i zaštitne potrebe ćelija čitavog organizma. Svaki deo organa za varenje ima posebnu funkciju. U ovim procesima učestvuju sokovi pojedinih organa: pljuvačka, želudačni, crevni, žuč i pankresni sok sa enzimima. Pored unošenja hranljivih materija, vode i elektrolita, organi za varenje učestvuju u oržavanju acidobazne ravnoteže. Pravilno funkcionisanje organa za varenje podrazumeva normalnu pokretljivost – motilitet pojedinih delova, normalnu sekreaciju – stvaranje enzima, a drugi za mešanje hrane sa sokovima i apsorpciju.
Brz tempo života, nemogućnost pravilnog načina ishrane, unošenje nekvalitetne, pa i zagađene hrane, brojni stresovi dovode do konstantnog porasta mnoštva bolesti organa za varenje i one danas u svetu, pa i u nas predstavljaju značajan socijalno medicinski problem. Kompleksnost problema obolevanja rešavaju timovi u kojima učestvuju lekari internisti različitih specijalnosti, dijetetičari – nutricionisti, sociolozi, psiholozi, radiolozi, ponekad onkolozi, hirurzi i naravno medicinske sestre.
Simptomi i znaci bolesti organa za varenje koji se mogu uočiti su veoma različiti. Neki su specifični i javljaju se kod oboljenja određenih organa, a postoje i simptomi i znaci koji se javljaju ne samo kod raznih oboljenja organa za varenje, već i u drugih bolesti u internoj medicini....

Sadržaj:

Uvod 3
1 Simptomi kod bolesnika 4
2 Kontrasna sredstva u radiološkoj dijagnostici 6
3 Rendgenografske i rendgenoskopske metode 10
3.1 Radiološki pregled jednjaka 10
3.2 Radiološki pregled želuca 11
3.3 Radiološki pregled tankog i debelog creva 13
3.4 Specijalne metode pregleda organa za varenje 16
3.4.1 Pregledi sa dvojnim kontrastom 16
3.4.2 Farmako-radiografski pregledi 17
3.4.3 Hipotonična duodenografija 18
Zaključak 19
Literatura 20