Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Globalizacija i Europska unija -hr - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Finansije (/Forum-finansije)
+---- Tema: Globalizacija i Europska unija -hr (/Thread-globalizacija-i-europska-unija-hr)


Globalizacija i Europska unija -hr - Dzemala - 18-10-2010 06:36 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ako globalizaciju promatramo i kao drugu modernizaciju svijeta, onda se Europa nameće kao jedno od modernizacijskih središta. Modernizacija je tijekom povijesti mijenjala svoje točke nastajanja. Vodeći akteri druge modernizacije nisu samo oni iz zapadnog civilizacijskog kruga, već se kao značajni akteri globalizacije pojavljuju i unutar azijske civilizacije.

Zapad, pod kojim mislim Europu, Sjevernu Ameriku, kojoj treba dodati i Južnu, dobio je značajne konkurente u Japanu, Kini i Indiji. Premda danas neki autori pišu o slabljenju njegove moći, vrijednosti i optimizma, vjere u napredak, Zapad i dalje ostaje glavnim akterom druge modernizacije, pri čemu vodeću ulogu imaju SAD i Europa. Predvodnica globalizacije Amerika uspješno nameće svoj model gospodarstva i sustav vrijednosti, koji se nužno odražava i na Europu i Europsku uniju. A radi se o dva različita modela i shvaćanja globalizacije unutar zapadnoga kulturnog i civilizacijskog kruga, koje je u posljednje vrijeme ponajbolje opisao Amerikanac Jeremy Rifkin u knjizi »Europski san«, da europska vizija budućnosti polako zasjenjuje američki san, dajući prednost »europskom snu«. Dakle, radi se o dva modela globalizacije.

Danas se Europa, EU i zapadna civilizacija susreću pred nekoliko problema.

Prvi je problem odnos spram američkoga modela neoliberalne globalizacije neprimjerenog europskoj tradiciji. Potonji se pokušava nametnuti kao jedini ispravni model, ne samo unutar zapadne civilizacije, već i kao hegemonijski model na globalnoj razini. Taj model ne razmatra problem o pravičnoj globalizaciji, njezinoj socijalnoj dimenziji te nužnoj zaštiti od rizika u kontekstu nacionalnog, makroregionalnog i globalnog društva rizika. Drugi problem unutar zapadne civilizacije je konkurencija u pitanju vođstva. Za sada se EU ne pokazuje ozbiljnim konkurentom SAD-u, iako se unutar EU naznačuju težnje stvaranja globalne sile. Jedno su težnje, a drugo stvarnost...

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Pojam globalizacije 5
1.2 Nastanak globalizacije 6
1.3 Šta je to Europska unija? 11
1.4 Osobitosti Europske unije 13
1.5 Ciljevi Europske unije 15
1.6 Proširenje Europske unije 15
1.7 Odnosi EU-a sa susjedima i ostalim zemljama u procesu globalizacije 17
1.8 Odnos EU i globalizacije 18
ZAKLJUČAK 22
LITERATURA 23