Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Politicki marketing 1 - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Marketing (/Forum-marketing)
+---- Tema: Politicki marketing 1 (/Thread-politicki-marketing-1)

Politicki marketing 1 - zekan - 09-09-2010 12:08 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz marketinga.

Prva pomisao na samu temu „osnove političkog marketinga i teorija izbora“ je bila da o tome znam sasvim malo i temu sam prihvatio da obradim kako bih prvenstveno nešto naučio o političkom marketingu i teotiji izbora.
Kada sam počeo sa realizacijom seminarskog rada odnosno izučavanjem nekih radova i literatura, uvidio sam da se politički marketing ne razlikuje puno od komercijalnog marketinga.
U radu ću pokušati da pojednostavim i što bliže pribižim odnosno da uporedim politički marketing sa komercijalnim marketingom.
Prvo ću pokušati da odvojim par definicija koje su priblžno podjednake za politički i komercijalni marketing zatim tabelarno prikazati. Nakon toga reći ću malo o strateškom planiranju u političkom marketingu, zatim o misiji i ciljevima političkih organizacija. Nešto ću reći i o segmentaciji i odabiru ciljnog tržišta (SWOT analiza) i na samom kraju tabelarno ću prikazati marketing mix.

POJAM POLITIČKOG MARKETINGA

Marketing prdstavlja poslovnu koncepciju, odnosno filozofiju koja podrazumeva prilagođavanje proizvoda i usluga potrebama i željama kupaca.
Što se tiče „politički“ odnosi se na ono što je u vezi sa politikom i angažovanjem u politici. Za politički marketing najjednostavnije možemo reći da predstavlja aplikaciju marketinške strategije na polju politike.

Definicija političkog marketinga

Postoje mnoge definicije, odnosno mnogo autora je dalo svoju definiciju političkog marketinga, iz kojih sam odabrao sledeću.

Politički marketing je kreativna sinhronizovana i planska aktivnost, organizovana i usmjeravana od strane političkog subjekta prema odgovarajućem biračkom potencijalu ili javnosti sa ciljem realizacije određenih političkih ciljeva, uz racionalno korištenje raspoloživih resursa i uz odgovarajuću propagandnu prezentaciju političkih ličnosti i političkih programa.

Još jednu definiciju moram posebno naglasiti a ona dolazi od našeg profesora B. Spahića koji politički marketing definiše kao – skup analitičkih, kreativnih i planskih akcija, koje predhode političkom programu, kojim politički subjekt nastoji da obezbedi što veću podršku sledbenika i najšire javnosti u što efikasnijoj realizaciji postavljenih političkih ciljeva, konkretnog političkog programa ili pak u osvajanju političke vlasti u parlamentarnim izborima, uz istovremeno obezbeđivanje materijalne baze svoga delovanja.

Kao što sam rekao da mnogi autori su dali svoju definiciju političkog marketinga polazeći prvenstveno od definicija komercijalnog marketinga.
Na sledećoj tabeli videćemo uporedni prikaz osnovnih elemenata komercijalnog i političkog marketinga.