Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Zivojin Misic
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Živojin Mišić, rođen 19. jula 1855. godine u selu Struganik kod valjevske Mionice, bio je srpski vojvoda iz perioda Prvog svetskog rata. Učestvovao je u svim ratovima od 1876. do 1918. godine. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta bio je načelnik Vrhovne komande.
Preci Živojina Mišića doselili su se u selo Struganik krajem XVII ili početkom XVIII veka. Porodica je uzela prezime Mišić po imenu dede Živojina Mišića - Miša Kaljevića. Doselili su se iz Drobnjaka u Crnoj Gori. Mišićevi roditelji, Radovan i Anđelija (rođ. Damjanović – Koštunjić), imali su trinaestoro dece, od kojih su dvoje bile devojčice - Todora i Živana. Živojin je bio trinaesto dete, i kada se rodio, samo osmoro njegovih braća i sestara bilo je živo. U toku detinjstva se nije mnogo izdvajao od ostalih vršnjaka. I pored toga što je bio mezimac, kao najmlađe dete, morao je da se rano uključi u obavljanje određenih porodičnih obaveza što je u to vreme bilo krajnje normalno i neophodno, zbog siromaštva i teških uslova za život, tako da je od svoje šeste godine počeo da čuva ovce i koze. Čuveni vojskovođa nije sve svoje zadatke u popčetku izvršavao revnosno i disciplinovano. Tako je, dok je čuvao koze jednog letnjeg dana zaspao ispod grma. Probudila ga je kiša. Primetio je da nema koza. Dozivao ih je, trčao na sve strane, obilazio mesta na koje su volele da odlaze da pasu, ali nije ih bilo nigde. Kako se približavao mrak mislio je da krene kući i kaže roditeljima šta se desilo. U tom trenutku primeti koze i za njima starijeg brata kako ih tera. Dok je on spavao koze su otišle u komšijski kupus. Stariji brat se vraćao iz crkve i primetio je koze u toru , koje je komšija zatvorio. Odmah je platio štetu i koze poveo kući, a uz put je sreo malog Živojina. Tada još nepoznati srpski vojskovođa i junak dobio je dobre batine od starijeg brata. A da će ipak postati vojvoda govori to da se nije zaplakao i pored toga što ga je mnogo bolelo...

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Biografija Živojina Mišića 4
1.2 Živojin Mišić - vojnik 6
1.3 Kolubarska bitka 7
1.4 Proboj solunskog fronta 13
1.5 Odnos Živojina Mišića sa "Crnom rukom" 16
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 19

Referentni URL