Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Rimska arhitektura
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Romul a možda neko drugi, srećno je odabrao mesto na kome će obeležiti liniju za prve gradske zidine. Ovo se dogodilo sredinom VIII veka p.n.e. o čemu svedoče arheološki nalazi koji takođe potvrđuju da Latini nisu bili homogena grupa već sinteza raznih naroda. Tu je i legenda da nas podseti kako su se domoroci stopili sa ostacima Enejinih ljudi koji su preživeli tragediju Troje. Zatim slede manje legendarni podaci o sedmorici kraljeva, za čije vladavine Etrurci sve više vrše pritisak na teritoriju Lacija. Tek posle uspostavljanja republike 509. godine p.n.e., od nekadašnjih sela, raštrkanih po brežuljcima duž obala Tibra, razvija se Rim koji ubrzo postaje metropola čitavog Lacija.
Napadi italo – galskih naroda nisu uspeli da ugroze postojanost Rima. Naprotiv samo su doprineli njegovom jačanju koje je dostiglo toliki stepen da je Rim usvojio osvajačku politiku i počeo da pokorava najpre Veliku Grčku zatim Kartaginu i Galiju, i najzad samu Grčku. Već od II veka p.n.e. stanovništvo ovih oblasti je potčinjeno Rimu materijalno čak i duhovno. Pax romana, tražen il nametan, u periodu Avgustovog doba i IV veka, postojao je na teritoriji od atlantske obale do obale Labe, od Britanskih ostrva do sredozemnog pojasa Afrike i Azije, gde ga samo pustinjske dune sprečavaju da se raširi. Ali i tu se oseća uticaj metropole. Od II veka p.n.e. počinje da se javlja rimska umetnost. U toku sledećih pet stotina godina kontinuitet, uzajamna izmena ukusa, prožimanje metropole i ostalih gradova carstva, praćeni su procesom stapanja uticaja što ovoj umetnosti daje karakter i težinu evropske umetnosti...

Rimska arhitektura

Razvoj rimske arhitekture


Arhitektura antičkog Rima izrasla je iz preistorijskog razvoja gradnje na Apeninskom poluostrvu kao i uticaja grčke arhitekture i orijentalnih kultura. Što se tiče arhitekture u rimskoj umetnosti pojavljuje se jedno drugačije shvatanje prostora i konstrukcije, za razliku od shvatanja hramova kao plastike, pojavljuje se shvatanje koje ne zatvara već pokriva prostor i statičnost jeste jedna nova karakteristika. Bazilikarni oblik jeste takođe karakteristika za rimsku arhitekturu.
Od 2. veka pre n.e. u rimskoj arhitekturi se upotrebljava beton. U beton se može umešati kamen i lakše ga je oblikovati. Tako su izgrađeni mnogi objekti a elementi luka i kupola koje on omogućava su postali karakteristika rimske arhitekture. Za razliku od grčke arhitekture značaj rimske arhitekture je u zidovima koji su konstruktivni elementi dok se stubovi nalaze upušteni u zidove u vidu pilastera i u kupoli. Pod snažnim uticajam Grčke upotrebljavali su se i stilski stupovi no oni su bili samo dodani elementima zidnih konstrukcija koji su se gradili kao noseći elementi a zgrade su ogromnih dimenzija po pravilu se grade od opeka u malteru a na površini se upotrebljava kamen koji se donosi iz Azije i Afrike. Pošto su bili zaljubljeni u sjaj i raskoš to se ogledalo u unutrašnjem prostoru.
Po konstruktivnoj i umetničkoj strani razvoj rimske umetnosti se završava tek u 6. veku. Uticaj rimske arhitekture na okolne zemlje bio je ogroman. Razvoj arhitekture od samih početaka odražava specifično rimski karakter i rimski način privatnog i javnog života, tako da su svi elementi pozajmljeni od Etruraca i Grka, ubrzo dobili nesumnjivo rimsko obiležje. To se na prvi pogled vidi na raznovrsnim tipovima rimskih hramova bazilikalnog, kružnog ili osmougaonog oblika, rimskih kuća i palata, samostalnih ili grupisanih u blokove, carskih palata -veličanstvenih po razmerama, pozorištima, amfiteatrima, hipodromima i javnim kupatilima...

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Rimska arhitektura 4
1.1 Razvoj rimske arhitekture 4
1.2 Karakteristike rimske arhitekture 4
1.3 Panteon 11
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15

Referentni URL