Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Petar Veliki Ruski car
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Породица Романов владала је највећом земљом на свету 400 година, имали успоне и падове, срећу и несрећу, много светаца у својим редовима. 1613. године је на руски трон сео први цар из породице Романов. Након изумирања владарског рода Рјуриковича, велику руску државу захвата раздобље нереда и нестабилности, које је окончано тек када је седамнаестогодишњи Михаил Фјодорович Романов, син тадашњег московског патријарха Филарета, изабран за цара. Михаил и његов син и наследник цар Алексеј, средили су и учврстили руску државу, али то су ипак биле осредње личности.

И ко зна колико би још Русија остала заостала, полудивља земља, оптерећена наслеђем дуготрајне монголске власти, на далеким границама Европе, да се није појавио владар изузетне снаге и способности, један од највећих владара не само руске него и целокупне светске прошлости - Петар Велики. Од тада почиње једна од најбржих и најсвеобухватнијих реформи у историји, која је заосталу Руску царевину претворила у савремену државу, способну да буде велика сила Европе и Азије. Нема области руског друштвеног и државног живота коју нису дотакле Петрове реформе: од промене војске, изградње морнарице, новог календара и правописа, реорганизације цркве, унапређења пољопривреде, економије, пореза, државне управе, па до промена у одећи, јелу, понашању двора и бојара и ставу према женама, које се до тада нису појављивале у јавности. Себе је прогласио за „императора све Русије”, уз дотадашњу титулу „цара”...

Садржај :

УВОД 3
1.1 Биографија Петра I Романова 4
1.2 Карактер и особине цара Петра I 7
1.3 Владавина Петра Великог 9
1.4 Путовања по Европи 10
1.5 Реформаторске идеје Петра Великог 11
1.5.1 Реформа државне управе 12
1.5.2 Реформе у војсци 12
1.5.3 Реформа економије 12
1.5.4 Финансијске реформе 13
1.5.5 Црквене реформе 14
1.5.6 Реформисање племства 15
1.6 Ратови за стварање Руске Империје 15
1.6.1 Ратови са Шведском - Велики северни рат 16
ЗАКЉУЧАК 19
ЛИТЕРАТУРА 20
Referentni URL