Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Karlo V
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Habzburg bila je jedna od vladarskih kuća (dinastija) Evrope. Habzburgovci su vladali Austrijom (kao vojvode 1282-1453., nadvojvode 1453-1804. i carevi 1804-1918.), bili su kraljevi Španije (1516-1700’) i carevi Svetog rimskog carstva više vekova.
Njihovo ime potiče od švajcarskog dvorca Habichtsburg (Jastrebov dvorac), sedišta porodice u 12. i 13. veku u mestu Habzburg. Krenuvši iz jugoistočne Nemačke, porodica je proširila svoj uticaj i posede na istočne krajeve Svetog rimskog carstva, koji otprilike odgovaraju današnjoj Austriji. Nakon samo dve-tri generacije, Habzburzi su uspeli dosegnuti carsko prestolje, koje će uz kraće prekide držati vekovima.
Nakon abdikacije cara Karla V, koji je ujedno bio i kralj Karlo I Španski dinastija se podelila na austrijske i španske Habzburgovce.
Španski Habzburgovci su izumrli 1700. godine, što je izazvalo rat za špansko nasleđe, dok su austrijski Habzburgovci izumrli 1740. godine, što je izazvalo rat za austrijsko nasleđe. Kao jedan od razloga njihovog nestanka, navodi se veliki broj brakova unutar porodice, mada je ovakvih veza bilo malo u austrijskoj lozi, a male boginje, koje su ubijale mlade potomke se ističu kao pravi razlog.
Ipak, naslednica poslednjeg austrijskog Habzburga, Marija Terezija, udala se za Franca Stefana, lorenskog vojvodu, pa su njihovi nasljednici nastavili habzburšku tradiciju u Beču pod dinastičkim imenom Habzburg-Loren...

Karlo V

Karlo V Habzburški, (24. februar 1500. godine Gent, Flandrija - 21. septembar 1558. godine manastir Juste, Španija) bio je španski kralj i nemački car, jedan od najmoćnijih vladara u istoriji Evrope. Pripadao je dinastiji Habzburg. Ogromno područje koje je dobio u nasledstvo, bila je posledica ujedinjavanja dinastija i njihovih zemalja po brojnim rođačkim linijama.
Bio je sin Huane Lude i Filipa Lepog, i unuk Maksimilijana I od Austrije i Marije od Burgundije sa očeve strane, od kojih je nasledio Holandiju, Austriju i pravo na presto Svetog rimskog carstva.
Sa majčine strane, bio je unuk Katoličkih kraljeva, Izabele I od Kastilje i Fernanda II od Aragona (dinastija Trastamara), od kojih je nasledio kastiljanski i aragonski presto, Napulj, Siciliju, Sardiniju, Maltu, Kanarska ostrva i Zapadne Indije (kako su se u to doba zvale španske američke kolonije)...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Karlo V 4
1.1 Detinjstvo i mladost u Flandriji 5
1.2 Kralj Španije 6
1.3 Car Svetog rimskog carstva 9
1.4 Unutrašnja politika Karla V 10
1.5 Spoljna politika Karla V 13
1.6 Abdikacija i odlazak u manastir 15
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17


Referentni URL