Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Arhitektura Egipta
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Древни Египат био је цивилизација смештена уз доњи Нил, пружајући се од Делте Нила на северу па све до Џебел Баркала на југу у вриеме његове највеће експанзије (15. век пре нове ере). Одржао се три века, од око 3200 п.н.е. до 343 п.н.е. завршавајући када је персијски цар Артаксерксо III освојио Египат. Цивилизација је била темељена на наводњавању.
Египат је трансконтинентална нација смештена углавном у Северној Африци, с Синајским полуострвом који се налази у Азији. Има обалу на Средоземном мору, Црвеном мору, Суецком заливу и заливу Акаба. Граничи се са Либијом на западу, Суданом на југу, и појасом Газе под палестинском управом и Израелом на истоку. Древни Египат је био подељен на две државе, познате као Горњи и Доњи Египат. Риека Нил тече према северу од јужне тачке до Средоземног мора. Нил, око којег се окупила већина становништва Египта, био је жила куцавица египатске културе још од каменог доба и културе Накада.
Подручје око Нила звало се Кемет ("црна земља"), име је добила по тамној земљи нанесену поплавним водама Нила. Пустиња је имала име Дешрет ("црвена земља")
Номадски ловци-сакупљачи почели су живети уздуж Нила током плеистоцена. Трагови тих раних људи јављају се у облику рукотворина уздуж нилских тераса и у оазама. До око 6000 п.н.е. у долини Нила се јавило организирано ратарство и велике грађевине.
Постоје многе теорије о поријеклу раних Египћана, та је тема још увијек проткана протурјечностима.
Египатско друштво било је спој народа севера и северозапада Африке са народима југозападне Азије. Недавна истраживања генетичара потврђују ову теорију, али расправе о тој теорији још увек трају.
Египатска култура била је изузетно стабилна и мењала се врло мало кроз раздобље од готово 3000 година. То укључује религију, обичаје, уметничко изражавање, архитектуру и друштвену структуру.
Повест древног Египта заправо почиње с Египтом као уједињеном државом, што се догодило око 3000 п.н.е. Нармер, који је уединио Горњи и Доњи Египат, био је први фараон; иако археолошки докази да је развијено египатско друштво постојало и знатно прије тога: Преддинастијски Египат...

САДРЖАЈ

УВОД 3
1 АРХИТЕКТУРА У ЕГИПТУ 5
1.1 Технике градње 5
1.2 Конструкције 5
1.3 Стамбена архитектура 6
1.4 Надгробна архитектура 8
1.5 Храмови 12
1.6 Тврђаве 16
2 ЕГИПТОЛОГИЈА 16
ЗАКЉУЧАК 19
ЛИТЕРАТУРА 20

Referentni URL