Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Srpski građanski zakonik-ij
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Kao obično na početku cjelokupnog pisanog sadržaja uvijek prva stranica je rezervisana za uvod u kojem dotična osoba koja piše djelo ili sadržaj pisanog dokumenta uvodi čitaoca u sadržaj pisanog dokumenta. Tako ovaj put ja imam zadatak da Vas kao čitaoca uvedem u sadražaj navedenog. Naime tema mog rada je “ Srbski građanski zakonik”.
U tekstu koji slijedi pokazaću Vam historijat “ Srbskog građanskog zakonika”. Vrijeme u kojem on nastaje kao ideja je vrijeme dvanaestog vijeka koje ujedno označava i samostalnost Srbije kao jedne poznate države. U to vrijeme možemo pronaći povećanje nacionalizma koje je tada bilo tisnuto u zaborav ali se vrlo brzo i detaljno vraća kao i pojava želje za definitivnim raskim sa sistemom feudalizma o čemu će kasnije biti riječi.
Ono o čemu će dalje biti riječi u ovom radu jeste ideja i realizacija “Srbskog građanskog zakonika”, ko je imao najveći utjecaj na njegovo stvaranje. Incijator nastanka “Srbskog građanskog zakonika “ jeste poznati knez Miloš. Najveći doprinos realizacije navedene ideje jeste Jovan Hadžić o kome će kasnije biti riječi kao i o navedenoj temi i osnivaču ideje....

VRIJEME PRIJE NASTANKA SRBSKOG GRAĐANSKOG ZAKONIKA


Početak devetnaestog vijeka predstavlja osamostaljivanje Srbije, javlja se povečanje nacionalizma i želja za definitivnim raskidom sa ostacima od feudalnog uređenja. Ustanci koji su se desili 1804. i 1815. su već postali dio historije i posljedice su bile minimalne. Srbija koja je bila pod turskom okupacijom već jedan dio zaostaje za evropskim tendencijama na gotovo svim poljima, a najviše u sferi proizvodnje. Način na koji su srbi oranizirali svoju upravu je bio način preuzet od turaka čiji je model također bio zaostao baziran na kvazi-feudalnim odnosima.
Početkom devetnaestog vijeka, narod u Srbiji je većinski nepismen, a vladajući sloj još uvijek nije bio jasno precizno definisan, mada se takva tendencija u budučnosti sve više osjećala. Kako se ''građanski zakonici javljaju pošto su se ekonomsko-društveni odnosi kapitalističkog društva već razvili, postali dominirajući'', tako se prvi napori za donošenje građanske kodifikacije javljaju 1829. godine, za vrijeme vladavine Miloša Obrenovića, koji je bio vođa Drugog srpskog ustanka, vladara koji je lagano ali sigurno, diplomatskim naporima izborio Srbiji nezavisnost.
Razlozi za incijativu donošenja zakonika su dvojbene prirode: ekonomski i politički. Razvojem trgovine u Srbiji tridesetih godina devetnaestoga vijeka javlja se sloj bogatih trgovaca, kojima je sigurnost nakon odsustva građanske kodifikacije ugrožavala njihovu dalju trgovinu...
Referentni URL