Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Platon - država -ij
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Platon je u svom djelu Država pokušao izgraditi idealan lik Polisa-države koju on upoređuje sa ljudskom dušom.
Sve vrijeme njegove mladosti njegov rodni grad Atina bila je pod uticajem burnih događaja, što je u suštini najviše uticalo na formiranje njegovih ideja. Prema Platonovom mišljenju ljudima odnosno građanima jedne države trebaju biti dodijeljeni oni poslovi koje su oni po svojim fizičkim predispozicijama spremni raditi.

ŠTA JE UTICALO NA PLATONA DA NAPIŠE DRŽAVU

U vrijeme Platonovog odrastanja njegov rodni grad zadesili su brojni događaji koji su najviše uticali na to da počne razmišljati o stvaranju nove idealne države uređene na način koji bi najbolje odgovarao njenim grđanima.
Prije svega tu je bila kuga koja je odnijela veliki broj života Atinjana.Zatim tu su i ratovi,ratni neuspjesi i politički sukobi.
Kao mladić doživio je sve udarce koje je Atini zadala Sparta, pa i one posljednje koji su uništili njenu samostalnost i slavu. Po rođenju pripadao je slojevima društva koji su bili žestoki protivnici Atinske demokratije.
„U mladosti sam iskusio isto što i toliki mladi ljudi.Namjeravao sam da se odam državnim poslovima čim postanem svoj gospodar.Ali onda su se dogodile neke stvari u državi...Nadao sam se naime da će oni učiniti kraj nasilju i bespravlju i da će zavesti pravednu upravu“ ...

SADRŽAJ

Sadržaj 2
Uvod 3
1. Šta je uticalo na Platona da napiše Državu 4
1.2. Uticaj Sokrata na Platona 5
2. Država – o pravičnosti 5
3. Sastavni dijelovi države 7
3.1. Država se izjednačava sa dušom 7
3.2. Muško-ženski odnosi 8
3.3 Ratnici-voljni dio 8
3.4. Vrhovni dio države 8
3.5. Slika pećine 9