Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Preduzetnički menadžment i kadrovska politika preduzeća
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Preduzetnički menadžment

Ako preduzetničke aktivnosti pokreće više pojedinaca, odnosno menadžerski tim, ovaj tim se zove korporativni preduzetnik.
Aktivnosti: vođenja,organizovanja, planiranja i kontrole preduzetničkog poduhvata zovu se preduzetnički menadžment.
Ne samo da se korištenje resursa optimalizuje nego se resursi i kreiraju. Cilj takvih aktivnosti je da se od potencijalne mogućnosti napravi stvarna mogućnost, odnosno da se od neprilike napravi prilika.
Preduzetništvo se u teoriji uglavnom dijeli na dvije vrste:
-spoljno ili inokosno preduzetništvo ( enterpreneurship) i
-unutrašnje ili korporativno preduzetništvo (intrapreneurship).

Preduzetnici se takođe mogu podijeliti u dvije vrste:
-tradicionalni preduzetnik ili zanatlija (craftsman) i
-preduzetnik mogućnosti (oportunity).

Naučni pojmovi: preduzetništvo, preduzetnik i preduzetnički menadžment su predmet istovremenog izučavanja više naučnih disciplina: ekonomije, sociologije, psihologije i drugih nauka.
Veći broj savremenih teoretičara preduzetništvo smatra metaekonomskim fenomenom koji duboko utiče i oblikuje privredu ( četvrti faktor proizvodnje) i druge društvene oblasti iako sam nije njihov sastavni dio jer predstavlja poslovnu filozofiju i način ponašanja.
Osnov za sve vrste preduzetništva (počev od mikro i malog preduzeća, preko velikih poslovnih i društvenih sistema do društva u cjelini) su inovacije.
Inovacije se dijele uglavnom na četiri vrste :
tehnološke, društvene, sistematske i slučajne.
Za realizaciju inovacija koje imaju različite izvore, primjenjuju se različite preduzetničke strategije, preduzetničke politike i preduzetničke prakse. Ovu problematiku najbolje je obradio P. Draker u svojim djelima: "Inovacije i preduzetništvo" i "Postkapitalističko društvo". Inovacije zasnovane na visokoj tehnologiji, posebno informacionoj tehnologiji zahtjevaju potpuno novu organizaciju preduzeća , društvenih djelatnosti i društva u cjelini. Ova problematika je posebno aktuelizovana u knjizi "Poslovanje brzinom misli", koju je napisao Bil Geits sa grupom vrhunskih eksperata za informacione tehnologije. Problemi poslovanja nisu samo posljedica događanja u okruženju, nego i događanja u samom preduzeću. Većina preduzeća nema viziju vlastitog razvoja. Takav odnos ima za posljedicu gušenje slobodnog kreativnog rada, jer se on obavlja po već utvrđenoj proceduri, čime se izbjegava odgovornost i pokazuje nesposobnost, odnosno nespremnost za kreativnost i rizik...
Referentni URL