Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Ekspertski sistemi
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Ekspertski sistemi (takođe, ekspertni sistemi) su inteligentni računarski programi kojima se emulira rešavanje problema na način na koji to čine eksperti i predstavljaju jednu od najznačajnijih oblasti istraživanja veštačke inteligencije. Ekspertski sistemi rešavaju realne probleme iz različitih oblasti, koji bi inače zahtevali ljudsku ekspertizu.

Ekspert je stručnjak u nekoj oblasti koji poseduje i efikasno koristi određeno znanje, razumevanje problema i zadataka, veštine i iskustva.

Eksperti poseduju i sposobnost da u konkretnom problemu koji rešavaju prepoznaju tipski zadatak. Poseduju i neke lične osobine poput snalažljivosti, što čini heurističko znanje. Na osnovu ovog znanja mogu da prepoznaju najbrži način dolaska do rešenja, kao i ispravan pristup u rešavanju problema, čak i ako su podaci nekompletni.

Eksperstki sistemi iz pojedinih oblasti se povezuju čineći na taj način bazu znanja šire namene.

Struktura, primena i razvoj

Goodwin i Wright isticu da su ekspertni sistemi jedan deo istrazivanja na putu ka vestackoj intelingenciji, a da vestacka intelingencija ima za cilj da predstavlja u potpunosti ljudsku inteligenciju kroz racunarski sistem. Njihova definicija ekspertnog sistema glasi da ekspertni sistem predstavlja modeliranje, unutar racunara, ekspertskog znanja, tako da rezultujuci sistem moze ponuditi inteligentan savet ili doneti inteligentne odluke.
Istorija razvoja ekspertnih sistema – Razvoj ekpertnih sistema zavisi od razvoja IT, tj od performansi kompjutera. Prema stanju iz 1988. godine, ekspertni sistemi su se tada primenjivali u oko 150 oblasti. Medjutim samo cetiri godine kasnije u Americi je bilo korisceno najmanje 3000 ekspertnih sistema, a u Japanu je tada postojalo preko 400 ekspertnih sistema. U njihovom daljem razvoju prognozira se razvoj povezivanja ekpertnih sistema sa sistemima za podrsku odlucivanju, multimedijom, neutralnim mrezama, itd.
Podele ekspertnih sistema – Jedna od uopstenih podela ES sugerise na postojanje dve grupe ES: Ekspertni sistemi koji analiziraju neki problem i Ekspertni sistemi koji vrse sintezu u procesu resavanja problema ...
Referentni URL