Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Berzanski krahovi
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz berzanskog poslovanja.

Iskusniji znaju da cijene dionica često skaču ili padaju neovisno o stvarnim poslovnim rezultatima firmi odnosno na temelju spekulacija o preuzimanju, kadrovskim promjenama ili političkim vijestima. Čak i dio brokera i fond menadžera trguje na osnovi takvih (ne)provjerenih vijesti, pa ih ne treba ni posve ignorirati. Upravo suprotno, i na njima se može dobro zaraditi, ako ih se pravilno tumači. Dobro se može zaraditi i na tzv. insajderskim informacijama, pod uvjetom da stvarno raspolažete njima. Iako je njihovo korištenje, odnosno trgovanje na temelju povlaštenih informacija nezakonito i nemoralno, većina je brokera ranih devedesetih sadašnji kapital stekla dijelom i na taj način.

U ovom seminarskom radu, obrazložit ćemo osnovne pojmove o uzrocima i posljedicama berzanskih krahova, historijat berzanskih krahova,kao i neke primjere.

U prvom dijelu su objašnjeni konkretni teoretski pojmovi koji se vežu za berzanske krahove kao i sami berzanski krah. Dakle, ukratko se navodi: Baloni,ovce,svinje, tržište bikova,tržište medvjeda,kao i ukratko historijat berzanskih krahova konkretno.

U drugom dijelu biti će govora o najvećim krahovima u svijetu i njihovim uticajima na svetsku ekonomiju,kao i posljedice.

Na kraju ćemo pokušati objasniti veze između velikih krahova tokom historije i konkretne situacije koje se ponavljaju.

1.BERZANSKI KRAH

-Prestavlja pad berzanskih indexa,odnosno pad ukupne vrijednosti tržista. U tom momentu nastupa panika među investitorima. Investitori tada počinju nekontrolisano sa prodajom svojih dinoica,koje gube na vrijednosti,što dovodi do znatnih gubitaka i na kraju do znatne nestabilnosti tržišta.

Bubble (balon, mjehur) označava stanje prenapuhanosti na tržištu. Stanje brzog rasta cijena, nakon kojeg slijedi korekcija, odnosno pad i rasprodaja dionica. Označava razdoblje u kojem cijene dionice porastu iznad njihove stvarne vrijednosti i nastavljaju rasti dok se mjehur (nerealnih očekivanja) ne raspukne i cijene padnu. Najpoznatiji je primjer procvata i nerealnog rasta dionica u tehnološkom sektoru u SAD-u potkraj 90-ih i početkom 2000-ih godina.
U nas manje korišteni pojmovi su, primjerice, sheep (ovca) ili pig (svinja).

Između berzanskih balona i krahova postoji uzročno posljedična veza. Dakle, jedno prozrokuje nastanak drugog. Tokom historije berzanski baloni su bili uzroci nastajanja berzanskih krahova. Krajem prošlog veka smo bili svjedoci još jednog berzanskog kraha, odnosno pucanja mjehura tzv. dot kom (.com) kompanija. Stara poslovica kaže da se istorija ponavlja, pa ovaj berzanski krah nije ni prvi niti poslednji u dugom nizu slomova, od kojih oni sa početka XVII veka po spektakularnosti i posledicama nimalo ne zaostaju za modernim slomovima, kao što su krah japanskog tržišta nekretnina početkom devedesetih ili pomama za biotehnološkim akcijama u Americi.

Slom tržišta lala
Početkom XVII veka u Holandiji je vladala prava pomama za jednom vrstom lala specifičnog izgleda. Tulipmanija je zavladala Holandijom, a ljudi su prodavali svoju celokupnu imovinu i špekulisali jednom vrstom call opcija u težnji da ostvare enormne zarade. U jednom trenutku su cene ovog cveća dostigle fantastično visok nivo da, kada je cena u jednom momentu krenula naniže, lavina više nije mogla da se zaustavi. Posledica pucanja ovog mehura i dugotrajna recesija u Holandiji nisu poštedele nikoga, pa ni one koji su stekli prava bogatstva na ovoj trgovini.

Da bi pravilno razumjeli pojavu i kolaps ovih "mjehura", moramo se osvrnuti na dve investicione teorije: teoriju čvrstog oslonca (firm foundation) i teoriju kula u vazduhu (castle-in-the air). Dijametralno su različite, a castle-in-the air teorija može da objasni razloge pomame među različitim narodima širom sveta. U biti teorije čvrstog oslonca stoji intrinistička vrednost, odnosno tvrdnja da svaki investicioni instrument ima neku svoju pravu, odnosno intrinističku vrednost u određenom trenutku, a do koje se dolazi metodom diskontovanja, uzevši u obzir perspektivu, kao i sadašnje stanje. Uzevši sve ovo

SADRŽAJ:
1.BERZANSKI KRAHOVI………………………………………………………… 4
1.1. Bubble(balon,mjehur)................................................................................... 4
1.2. Sheep (ovca)................................................................................................... 5
1.3. Pig (svinja)..................................................................................................... 5
1.4. Tržište bikova................................................................................................ 5
1.5. Tržište medvjeda.......................................................................................... 6
1.6. Tržište srna.................................................................................................... 6
1.7. Kokoš............................................................................................................. 6
1.8. Zamka za bikove…………………………………………………………... 6
1.9. Skok mrtve mačke (dead cat bounce)......................................................... 7
1.10. Falling knife(padajući nož)........................................................................... 7
1.11. Pali anđeo (fallen angel)............................................................................... 7
1.12. “Dumb money” investitori............................................................................. 7
1.13. “Smart money”.............................................................................................. 7
1.14. SLOMOVI BERZE KROZ HISTORIJU................................................... 8
2. NAJVEĆI BERZANSKI KRAHOVI
2.1. Berzanski krah iz 1929.godine........................................................... 9
2.2. Berzanski krah iz 1987.godine-Black Monday.................................. 11
2.3. »Dot-com» krah(The NASDAQ Bubble).......................................... 12
2.4. Krah 11.septembra............................................................................. 13
3. ZAKLJUČAK..................................................................................... 15
4. LITERATURA................................................................................... 16
Referentni URL