25-06-2010, 04:52 PM
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
Ovim radom želja mi je da se osvrnem na Roman Braća Karamazovi, te da kroz likove koji se javljaju u romanu detaljnije opiše pojam demonologije i teodiceje. Problem demonologije i teodiceje je ključni problem u romanu koji si postavlja Fjodor Mihajlovič Dostojevski. U romanu je vidljiv problem patnje u svijetu, posebno se bavio besmislenošću patnje nevine djece koja nisu stigla zgriješiti. Dostojevski problem teodiceje riješava, govoreći kroz usta Ivana Karamazova kojega vodi kroz ateizam i sumnju u vlastite ideje do psihičke bolesti. U razgovoru s bratom Aljošom, kaluđerom i učenikom starca Zosime, Ivan govori o apsurdnosti božanske buduće harmonije do koje će na svršetku svijeta doći, a koja počiva na patnjama ljudi. Također jedno od važnijih pitanja o kojem obrazlažem u ovoj radnji glasi: postojanje zla u ljudskoj prirodi i u svijetu, a upravo ta ljudska zloća je jako izražena kod Karamazovaca. Kako bi dobili bolji pregled roman dat ću kratak sadržaj i problematiku romana. Naposljetku opisivat ću detaljnije sam pojam demonologije i teodiceje u Romanu Braće Karamazovi. Na kraju svog diplomskog rada izložit ću kratki zaključak do kojeg sam došao baveći se ovim radom kao i literaturu koju sam koristio....
Sadržaj :
UVOD 3
1 Pojam demonologije i njezino pojavljivanje u romanu Braće Karamazovi 4
1.1.1 Demonsko postojanje u romanu 7
1.1.2 Dvojnici i sjenke 8
1.1.3 Hijerarhijske ljestvice 9
1.1.4 U vlasti đavola: demonska opsjednutost 11
1.1.5 Vrag kao shapeshifter 13
1.1.6 Pojam drugosti 15
2 Demonizam i teodiceja kroz lik Ivana Karamazova 16
2.1 Legenda o Velikom inkvizitoru 25
3 Teodiceja 32
3.1.1 Problem teodiceje 35
3.1.2 Zlo u ljudskoj prirodi 37
3.1.3 Slobodna volja 38
3.1.4 Patnja nedužnih 39
3.1.5 Teodiceja prema romanesknim junacima 40
3.1.6 Teodiceja u povijesti filozofije 41
ZAKLJUČAK 44
LITERATURA 47
Ovim radom želja mi je da se osvrnem na Roman Braća Karamazovi, te da kroz likove koji se javljaju u romanu detaljnije opiše pojam demonologije i teodiceje. Problem demonologije i teodiceje je ključni problem u romanu koji si postavlja Fjodor Mihajlovič Dostojevski. U romanu je vidljiv problem patnje u svijetu, posebno se bavio besmislenošću patnje nevine djece koja nisu stigla zgriješiti. Dostojevski problem teodiceje riješava, govoreći kroz usta Ivana Karamazova kojega vodi kroz ateizam i sumnju u vlastite ideje do psihičke bolesti. U razgovoru s bratom Aljošom, kaluđerom i učenikom starca Zosime, Ivan govori o apsurdnosti božanske buduće harmonije do koje će na svršetku svijeta doći, a koja počiva na patnjama ljudi. Također jedno od važnijih pitanja o kojem obrazlažem u ovoj radnji glasi: postojanje zla u ljudskoj prirodi i u svijetu, a upravo ta ljudska zloća je jako izražena kod Karamazovaca. Kako bi dobili bolji pregled roman dat ću kratak sadržaj i problematiku romana. Naposljetku opisivat ću detaljnije sam pojam demonologije i teodiceje u Romanu Braće Karamazovi. Na kraju svog diplomskog rada izložit ću kratki zaključak do kojeg sam došao baveći se ovim radom kao i literaturu koju sam koristio....
Sadržaj :
UVOD 3
1 Pojam demonologije i njezino pojavljivanje u romanu Braće Karamazovi 4
1.1.1 Demonsko postojanje u romanu 7
1.1.2 Dvojnici i sjenke 8
1.1.3 Hijerarhijske ljestvice 9
1.1.4 U vlasti đavola: demonska opsjednutost 11
1.1.5 Vrag kao shapeshifter 13
1.1.6 Pojam drugosti 15
2 Demonizam i teodiceja kroz lik Ivana Karamazova 16
2.1 Legenda o Velikom inkvizitoru 25
3 Teodiceja 32