Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Analiza dela tražim pomilovanje Desanke Maksimović - književnost
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Десанка Максимовић је рођена 16. Маја 1898. у селу Рабровици, у околини Ваљева. Отац јој је био учитељ. Основну школу и Гимназију завршила је у Бранковини и Ваљеву. После Првог свеског рата уписује се на Филозофски факултет у Београду где студира свестску књижевност, општу и историју уметности. Када је 1923. дипломирала постављена је за суплента у III женској гимназији у Београду.
Једну годину је провела на усавршавању у Паризу као стипендист француске владе. Кратко ради у учитељској школи у Дубровнику и онда прелази у Београд где као професор ради у I женској гимназији. Почетком Другог св. рата добија пензију, али се у службу враћа 1944. и у истој школи и остаје до коначног пензионисања, 1953.
11. Фебруара 1993. године стало је срце Десанке Максимовић, најпространије и најплеменитије срце за које се на овим нашим просторима зна. Срце, поклањано свима, није се трошило, већ се ширило и богатило од тога давања. Бивало је пространије и приступачније за све. То срце, главни јунак поезије Десанке Максимовић, одселило се у вечност народног памћења, у само средиште српског језика...

Анализа песме Проглас


Песма Проглас у својој структури даје комплетну форму давања закона- нечега што је нама данас познато као Устав или Измена и/или Допуна о законима, у форми времена у којој је стварала Десанка Максимовић. Она истиче поверљивост и поштеност закона као најврховнијег документа који се мора поштовати. Песма, дакле генерално гледано показује обавештење о настајању властитог закона, оног којег су у прошлости сачињавали владари земље- особе које су на чеоном положају да састављају социјализовано друштво и закон у њему.
Песникиња истиче како би она спровела закон и како би он изгледао- кога би она оптужила и казнила, пратећи класну структуру друштва почетком деветнаестог века...
Referentni URL