Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Drugi svetski rat - istočni front
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
УВОД

Други светски рат почео је 1939, али је најкрвавија борба вођена на Источном фронту. Током Другог светског рата, али и данас, овај појам означава сукобе вођене у источној Европи, озлоглашене по непамћеном учешћу људи и оружја, по разарању и неизмерним губицима живота.

Многи историчари укључују Немачку инвазију на Пољску из септембра 1939. године у борбе вођене на Источном фронту, али највише историчара овај појам ипак ограничава на сукобе вођене почев од јуна 1941. године па све до половине маја 1945. године, у којима су две главне зараћене стране билеХитлерова Немачка, односно, Трећи рајх и СССР, Савез Совјетских Социјалистичких Република.

Победу је однео СССР и из овог надасве крвавог и безумног сукоба изашао као војна и индустријска суперсила. Након завршетка Другог светског рата, СССР је остварио контролу над већином источног дела континента, док је територија Немачке државе, она од пре рата, окупирана и подељена између СССР и уједињених снага западних савезника. СССР овај рат назива Великим отаџбинским ратом. Недуго након завршетка сукоба са Немачком, СССР започинје такозвани Хладни рат са савезницима, који је трајао далеко дуже и који су обележили више политички него војни сукоби.

С А Д Р Ж А Ј

УВОД 3
1 Источни фронт 1941. 4
1.1 Генерал Жуков (тактика ратовања) 4
1.2 Операција Барбароса 8
1.3 Опсада Москве 18
1.4 Стаљинградска битка 23
ЗАКЉУЧАК 32
ЛИТЕРАТУРА 33
Referentni URL