Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Razlika izmedju operativnog sistema mac os i windows
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
УВОД

У рачунарству, оперативни систем (ОС) је скуп програма и рутина одговоран за контролу и управљање уређајима и рачунарским компонентама као и за обављање основних системских радњи. Оперативни систем обједињује у целину разнородне делове рачунара и сакрива од крајњег корисника детаље функционисања ових делова. Оперативни систем ствара за корисника радно окружење које рукује процесима и датотекама, уместо битовима, бајтовима и блоковима.

Већина оперативних система долази са апликацијом која обезбеђује кориснички интерфејс за руковање оперативним системом, као што су интерпретер командне линије и графички кориснички интерфејс. Додатно, оперативни систем омогућава покретање других, корисничких, програма као што су едитори, преводиоци и интернет претраживачи. Мрежни оперативни систем је друга врста оперативног система.

Wиндоwс, Линуx и Мац ОС су три најкоришћеније фамилије оперативних система на кућним и пословним рачунарима данашњице. Иако се воде вечите вербалне борбе међу симпатизерима ова три табора, сурова је реалност да су се ова три система толико приближила у погледу функционалности да је већини корисника суштински свеједно који ће да користе. Ипак, иза нас је бурна деценија развоја ових оперативних система, испраћена „испирањем“ мозгова, саветима познавалаца и „познавалаца“ и жестоком пропагандом по Интернет форумима, тако да поменута већина корисника, иако често није начисто шта који ОС може, ипак мисли да зна шта је за њих најбоље. Зато смо покушали да што неутралније могуће направимо пресек стања и погледамо у чему ове фамилије оперативних система личе, а где заиста постоје битне разлике.

С А Д Р Ж А Ј

1 УВОД 3
2 МАЦ ОС 4
3 WИНДОWС 5
4 РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ МАЦ ОС И WИНДОWС ОС 6
4.1 Фајлови 6
4.2 Доступност програма 7
4.3 Безбедност корисника 8
4.4 3Д и игре 9
4.5 Канцеларијски рад 11
4.6 Професионални програми 11
4.7 Рад на преносним рачунарима 12
5 ЗАКЉУЧАК 13
ЛИТЕРАТУРА 14
ПРИЛОЗИ 15
Referentni URL