Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Psihologija - Sigmund Frojd Edipov kompleks
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


''Едип је син тебанског краља Лаја и краљице Јокасте. Лај је био опоменут од пророчанства у Делфима да ће га рођени син убити; зато је одлучио да нема деце и отуђио се од Јокасте, али га је она једне ноћи, након што га је опила, намамила у постељу и након одређеног времена родила мушко дете. Откривши превару, Лај је из дадиљиног наручја отео тек рођеног дечака, избо му стопала и однео га на планину Китерон. Неки пастир је нашао новорођенче и дао му име ''Едип'' (што значи ''избодених стопала''). Затим је дете затворено у ковчежић и бачено низ реку. Ковчежић је допро до обале Сикиона где га је пронашла Перибеја, жена краља Полиба; она је представила да је дете сама родила и одгајила га је са много љубави и пажње. Када је одрастао, у жељи да открије шта га чека у будућности, млади Едип је кренуо у Делфе. Едипу је пророштво у Делфима овако пророковало: ''Клони се светилиштва, бедниче! Ти ћеш убити оца и оженити се са својом мајком!'' Едипа су пренеразиле ове речи и он је одлучио да се више не враћа кући.
На путу у уском кланцу између Делфа и Даулиде срео је тебанског краља Лаја који му је оштро наредио да се склони са пута и уступи пролаз бољем од себе. Како Едип није хтео да се склони са пута и како није могао претпоставити да му је то отац, он се жестоко успротивио. Лај је наредио да кочијама прегазе преко Едипа, али је младић био спретан и стрелом је погодио кочијаша, једним ударцем избацио Лаја из кочија и ошинувши коње прегазио тебанског владара. Едип је продужио према Теби.
На уласку у град суочио се са Сфингом, чудовиштем са женском главом, телом лава и орловским крилима које је богиња Хера сместила надомак града и које је путницима постављало загонетку: ''Које живо биће, само са једним гласом, има некад две ноге, некад три, некад четири, а најслабије је кад их има највише?'' Чувши загонетку која је онима који нису знали да је одгонетну доносила смрт, Едип је кратко рекао: ''То је човек! Као дете пузи четвороношке, чврсто стоји на двема ногама када је у зрелом добу, а поштапа се у старости.'' После Едиповог одговора Сфинга се стропоштала са трона, а одушевљени Тебанци ...

САДРЖАЈ:

Мит о Едипу....................................................................................... 1
Сигмунд Фројд........................................................................... 3
ПОСТУЛАТИ ПСИХОАНАЛИТИЧКЕ ТЕОРИЈЕ........................... 5
СТРУКТУРА ЛИЧНОСТИ (ID, EGO, SUPER-EGO)........................ 5
ПСИХОАНАЛИТИЧКА ТЕОРИЈА СЕКСУАЛНОГ РАЗВОЈА..... 8
ЕДИПОВ КОМПЛЕКС......................................................... 9
Начин разрешења Едиповог/Електриног комплекса.................... 10
Психоаналитичка теорија и Едипов комплекс у уметности........ 11
Позитивни и негативни аспекти психоаналитичке теорије......... 12
ЛИТЕРАТУРА............................................................................14
Referentni URL