Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Seminarski javni dug
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Pojam javnog duga


Javni dug je oblik javnog prihoda koji ostvaruje država, ili drugi javno-pravni organ, zbog postizanja određenih ciljeva, odnosno zbog pokrića rashoda, bilo kod emisione ustanove, bilo kod nosilaca dohotka (ili u inostranstvu). Javni dug predstavlja skup različitih oblika zajmova koje obično pravi država u svrhu ostvarivanja određenih budžetskih ciljeva. Davno su poznati različiti oblici javnog duga, kao izvanrednog izvora sredstava za finansiranje javnih-državnih rashoda. U poslednje vreme javni dug se redovno javlja kao izvor u državnim finansijama, ali ne više radi uravnotežavanja državnih finansija, kao u klasičnoj teoriji, već kao vrlo pogodan i efikasan instrument ekonomske politike kapitalističkih i drugih država. On se obično formira kod centralne banke ili u inostranstvu.
Javni zajam najčešće nastaje u posebnim uslovima kada su državi odmah, ili u kratkom roku potrebna sredstva za određene najčešće izvanredne rashode, koje ne može da osigura redovnih prihodima. Javni zajam je metod kojim se to postiže. Raspisujući javni zajam, u odnosu na nosioce dohotka u zemlji ili uzimanjem zajmova u inostranstvu, država dolazi do potrebnih sredstava.Sadržaj

1 Pojam javnog duga - 3 -
2 Osnovne karakteristike javnog duga - 4 -
3 Uzroci stvaranja javnog duga - 4 -
3.1 Klasična teorija javnog duga - 5 -
3.2 Savremena teorija javnog duga - 6 -
4 Vrste i klasifikacija javnih dugova - 8 -
4.1 Unutrašnji i spoljašnji javni dugovi - 8 -
4.2 Dobrovoljni i prinudni javni dugovi - 10 -
4.3 Kratkoročni (leteći) i dugoročni (konsolidovani) javni dugovi - 10 -
5 Konverzije javnih dugova - 11 -
5.1 Pojam i priroda konverzije, konsolidacije i unifikacije javnog duga - 11 -
5.2 Razlozi konverzije dugova - 12 -
5.3 Posledice konverzije javnih dugova - 12 -
5.4 Vrste i oblici konverzije dugova - 13 -
6 Amortizacija javnog duga - 13 -
Literatura - 16 -


Referentni URL