Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Demokratija - pravo -ijekavica
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


GRČKA DEMOKRACIJA

Prva demokratska zajednica pojavila se sredinom šestog stoljeća prije Krista u Kiosu, ali je svoj puni procvat doživjela u petom stoljeću prije Krista u Ateni. Politički ideali nastali tamo, jednakost građana, sloboda, poštivanje zakona i pravosuđa, oblikovali su političku misao Zapada tijekom narednih stoljeća. Ideali i ciljevi atenske demokracije opširno su navedeni u nadgrobnom govoru koji se pripisuje Periklu, atenskom državniku i vojskovođi.

„Mi imamo ustav, koji se ne ugleda u zakone susjeda, nego smo mi sami štoviše uzorom nekome, a ne da bismo se ugledali u druge. I nazvan je imenom pučka vlada, jer se ne oslanja na malo njih, nego na mnoštvo, a svi imaju jednakost pred zakonom u privatnim razmiricama. Što se pak tiče javnoga života, svatko se poštuje kako je u čemu na dobru glasu, ne po pripadnosti jačoj državnoj stranci, nego po vrsnoći; nitko opet nije zbog siromaštva spriječen neznatnim ugledom ako samo može učiniti državi što dobro. (...) Isti ljudi brinu se jednako za domaće poslove kao i za državne, a i oni, koji se posvetiše drugom poslovima, nisu nevješti državnoj upravi. Mi jedini držimo onoga, koji ne učestvuje u državnim poslovima, ne dokolnim, nego beskorisnim članom.“
(Tukudid, Peloponeski rat, MH, Zagreb, 1957. prev. S. Telar.)

Periklo ovdje opisuje zajednicu u kojoj svi građani mogu i moraju sudjelovati u stvaranju i održavanju zajedničkog života. To načelo odanosti polisu i podređenost privatnog života javnim poslovima i zajedničkom dobru, temeljna je oznaka antičke demokracije.
U institucionalnom pogledu antička demokracija se zasnivala na građanstvu koje su činili svi atenski muškarci stariji od dvadeset godina koji su činili Skupštinu (žene i robovi bili su isključeni!!!).
Sva glavna pitanja zajednice kao npr. očuvanje javnog reda, financije, oporezivanje, vanjski poslovi, vojna pitanja, ostracizam i slična pitanja davana su na raspravu i odlučivanje skupštini...
Referentni URL