Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: TENA - JOSIP KOZARAC
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
1.BILJEŠKA O PISCU

Josip Kozarac je jedan od najznačajnijih pisaca hrvatskog realizma. Rođen je 1858. g. u Vinkovcima, gdje je i umro 1906..g Iako je po zanimanju bio inžinjer šumarstva već je s 18 godina počeo objavljivati književna djela. Najvredniji je njegov doprinos u proznom pripovjedanju pa je tako u novelama zorno prikazao događaje iz života ljudi Slavonije (Biser Kata,1887.;Proletarci,1888.;Dona Ines,1895.;Tena,1894.). Ekonomske i socialne probleme svog zavičaja obradio je u romanu "Mrtvi kapitali"(1889), a kritiku sistema i društva iznio je kroz roman "Među svjetlom i tminom"(1891).Napisao je i nekoliko komedija (Turci u Karlovcu, Tuna Bunjavilo, Tartufov unuk), te niz kniževnih crtica i pjesama.

2.KRATAK SADRŽAJ

Tena je bila siromašna djevojka posebne ljepote koja je odrasla u jednom slavonskom selu. Otac je uglavnom izbivao iz kuće, a majka, boležljiva, željela je da joj se kćer što prije uda. Ubrzo nakon što joj je odredila za muža momka iz sela, majka umire, ali Tena, osjetivši iznenadnu slobodu, odbija brak. U njihovu kuću uskoro se doselio vojnik Jaroslav Beranek.Između njih se razvija ljubav, ali jednog dana, vojska odlazi iz sela i s njom Tenin ljubavnik.Tena je jedno vrijeme žalovala, ali tada se pojavljuje imućni Leon Jungman koji doseljava se u taj kraj kao zastupnik jedne poznate tvrtke. Na očev nagovor, Tena prihvaća Leonove pozive i nastoji uz njega zaboraviti svoju prvu ljubav. Nakon godine dana Leon odlazi, Tenina ušteđevina se polako prazni zbog očevog rasipničkog života i Tena polako shvaća da je sama. Sada ima dva ljubavnika, Jozu Matijevića i ciganina Đorđu. Cijelo selo je osuđivalo Teninu sebičnost i zavidjeli su joj na njenoj ljepoti, pa su se odlučile osvetiti. Jedna stara ciganka donijela je robu koja je bila zaražena boginjama i poklonila je Teni.Tena je nažalost razboljela i nakon bolesti ostala je unakažena tako da je nitko nije više nije pogledao. Živjela je sama, ali jednog dana se vratila sreća u njen dom. Jaroslav Beranek se vratio! Kupio je propalo imanje Tenina oca i odlučio s Tenom započeti novi život.

3.SOCIOLOŠKA ANALIZA TENE

Tenina obitelj je bila vrlo siromašna. Otac je slabo mario za obitelj, veći dio vremena provodio je u gostionici , a majka, bojeći se za kćerinu budućnost, željela ju je nekako udomiti kako bi joj osigurala siguran život. Tenino jedino bogatstvo je bila njena ljepota i ona je bila svjesna da će, koristeći svoj izgled, moći privući čovjeka koji će joj pružiti materijalnu sigurnost kad se već nije mogla udati iz ljubavi.
Citat,st.78. : "On je dobro znao da ona ljubi njegov novac, njegove lijepe sobe i onaj burni raskalašeni život u tim sobama, ali to njega nije ni peklo ni snuždivalo;on je tražio samotnu ljubicu koju će presaditi u svoj vrt, nego ružu koju će si zadjeti za prsa da mu miriše i ugađa - jedan dan."

4.PSIHOLOŠKA ANALIZA TENE

Kroz pripovjetku su vrlo dobro oslikane Tenine psihološke osobine. Ona je odlučna, svjesna kako može opstati u tome vremenu i sredini, ali je pomalo ohola i sebična, jer ne misli na to da svojim postupcima ugrožava sreću drugih. Njenu tužnu sudbinu preodredila je njena nesretna prva ljubav i siromaštvo pa je odlučila da njen odnos prema muškarcima ne vode njeni osjećaji nego potreba da se osjeti voljenom i zaštićenom.
Citat,str.77: "A ona, visoka, ohola kao jelen, uzrujana i rumena, odišući ružinim mirisom, samo bi časimice sjekla okom po Leonu da vidi koju on najviše motri. Njoj je bio Leon kao i Đorđe, jer ona nije više znala što je ljubav. Ona je bila u onom sretnom raspoloženju te je osjećala da joj se svatko divi, da je svatko ljubi, a ona da ne mora nikoga."
Citat,str.77 : "U njenu srcu, u njenu poimanju svijeta i života nastala je nova tvorba, njena čuvstva počela su se u novom obliku kristalizirati, a taj oblik činio se njojzi sada puno prirodniji od onoga kada je jednoga vodnika ljubila."

5.ŠTO JE UZROK TENINE NESREĆE ?

Teni je jedino njena ljepota davala osjećaj sigurnosti i nadmoćnosti nad ostalima. Strahovita bolest koja joj je kao posljedica ostavila unakaženo lice, oduzela joj je taj osjećaj sigurnosti. Ona je shvatila da je svima bila samo predmet zabave i da je stvorila oko sebe lažnu sigurnosti. Ona, kao osoba, nažalost nikome nije bila više važna.

6.DOJAM O TENI KAO OSOBI

Ja ne mislim da je Tena bila loša kao čovjek. Ono što je ona radila i kakao je živjela bilo je doista nepromišljeno, ali svemu tome je uzrok bio njen strah da je ne zadesi sudbina njene majke. Njezina ravnodušnost i nepravedni postupci prema ženama čiji je bračni život ugrozila bili su njeni očajnički pokušaji da se osjeti nekome potrebnom i važnom. Tek kroz svoju nesreću ona se pokajala, jer je shvatila da je time počinila mnoge grijehe i pogreške.
7.DOJAM O PRIPOVJETCI

Ova pripovjetka je zanimljiva jer se iz nje može izvući i pouka. Ona nam govori da se čovjek ne smije mjeriti po materijalnom stanju već po svojoj dobroti i vrlinama. Svatko se treba potruditi da postigne što više u životu, ali ne smije oduzimati drugima pravo na vlastitu sreću.Treba vjerovati da svatko ima šansu da naiđe na onaj "pravi" putokaz u životu, onaj pravi put do sreće. Kraj ove pripovjetke je pravi dokaz za to.
Referentni URL