Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: ŠKRTAC - Moliere (Jean Baptiste Poquelin)
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Bilješka o piscu:
Moliere , pravim imenom Jean-Baptiste Poquelin, rodio se 13. Ili 14.siječnja 1622. U Parizu , u bogatoj građanskoj obitelji ( otac mu je “kraljevski tapetar “ s počasnim naslovom “štitonoše”). Kao prvi od šestoro braće , Jean – Baptiste raste u sredini imućnih trgovaca i obrtnika, novog staleža u nezadrživom društvenom usponu , a poslije smrti svoje prilično obrazovane majke 1632. , okusivši maćehinu “tiraniju” , najradije se utječe djedu po majci, koji u vrlo nadarenom dječaku čini se prvi budi zanimanje za kazalište . Pohađa jezuitski i aristokratski College de Clermont (gdije mu je kolega iCyrano de Bergarac) , a potom uči pravo i usmjeruje se prema odvjetništvu .Zajedno sMadeleinom Bejart i bratom Josephom , osniva 30. Lipnja 1643. Novu družinu s dičnim i pomalo preuzetim imenom Iluste Theatre, a pod okriljem Vojvode Orleanskog . Glumeći – i sam tako bolestan- naslovnu ulogu u svojoj posljednjoj komediji, nadahnut tragikomičnim motivom hipohondrije i straha od smrti , u noći 17. Veljače 1673. Podliježe napadu usred predstave , pa publika njegovo bolno grčenje u prvi mah prihvaća kao nov iskaz nepresušene glumačke vještine . Među farsama ,komedijama komedijama– baletima , koje iza njega slijede, ističu se :Liječnikprotiv voje Amphitryon, GeorgesDandin i Škrtac, Građanin plemić, Scapinove spletke , Učene žene i naposlijetku , Umišljeni bolesnik .

Podatke pronašla u :Moliere “Škrtac” (str. 8-11.)Biješka o dijelu :

Glavna osoba ove komedije , Harpagon , najuniverzalnijim Molierovim karakterima : ona je štoviše tišp škrca po sebi .Moliere je stvorio tip apsolutnog sebičnjaka , čija nastrana strast za zgratanjem novca podiže zid imeđu njega i drugih ljudi ( pa i njegovih najbližih )- zid grijeha imeđu Boga i čovijeka , kazali bi teolozi- tako da sva njegova bešćutnost , okrutnost , sumnjičavost , podlost i paranoična strepnja od krađe izviru iz toga temeljnog poroka , koji Harpagonovu škrtost izjednačuje i sa senilnim nagonom za samodržanjem.

Zbog svoje škrtosti on ne mari za nikoga nego samo za novcem , tako da on u jednom trenutku iskazuje svu svoju zlobu tj. On bi više volio da mu se kćer utopi nego da mu netko uzme njegovo zlato .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Da , oče , upravo me on spasio od velikae opasnosti , kako vam je poznato , kad se umalo ne utopih , i upravo njemu dugujete život te iste kćeri ……………..

HARPAGON : Sve to nije važno i bilo bi kudikamo bolje za mene da te je pustio da se utopiš , nego da je počinio to što je počinio .”( str. 81.)


Moliere u djelu uspostavlja određenu dinamiku u trenutku kada dolazi do nesporazuma između Harpagona i Vlaera .Harpagon govori o ukradenoj škrinjici dok Valere govori s velikim zanosom o svojoj ljubavi Elise.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------VALERE: Sva moja žudnja zadovoljila se užitkom da je gledam, i nikakva nepristojnost nije oskvrnuka žarku ljubav koju su mi udahnule njezine lijepe oči.
HARPAGON : Lijepe oči moje škrinjice ! Govori kao ljubavnik o ljubavnici .” (str. 80.)

Na kraju djela Harpagon popušta tj. Lubav mladih ipak pobijeđuje ali njegovoj škrtosti nikad kraja.
HARPAGON :Nemam novca koji bih dao djeci za vjenčanj .
ANSELME : Pa dobro , imam ja , neka vas to nimalo ne uznemiruje.
HARPAGON : Obavezuete se da ćete podmiriti sve troškove tih dviju svadbi?
ANSELME: Da, obećajem. Jeste li zadovoljni?
HARPAGON : Jesam, pod jednim uvijetom da mi za pir date sašiti novo odijelo:
(str. 85-86)

Harpagon je predstavljen i kao lik kojemu je sve moguće , kao veliki sebičnjak .U trenutku sukoba između Harpagona i Cleanta on njega tjera iz kuće i baca prokletstvo na njega zato jer Cleante kaže da se nikad neće odreći Mariane.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HARPAGON : Kako ? Pa ti si obećao da ćeš je se odreći.
CLEANTE: Ja? Da ću se nje odreći ?
HARPAGON: Da.
CLEANTE :Ni govora.
HARPAGON : Zar nisi odustao da je snubiš?
CLEANTE: Naprotiv , tome sam sklon više no ikad.
HARPAGON :Pokazat ću ti svoje , nitkove .
CLEANTE: Činite što god vam drago.
HARPAGON : Zabranjujem ti da me ikad više vidiš.
CLEANTE : U dobar čas.
HARPAGON : Napuštam te .
CLEANTE: Napustite me.
HARPAGON : Ne priznajem te za svog sina.
CLEANTE: Neka bude.
HARPAGON :Razbaštinit ću te.
CLEANTE_: Radite što god vas volja.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------( str.72.)

LIKOVI U DJELU:

HARPAGON ,otac Cleanteovi Elisin, a zaljubljen u Marianu
CLEANTE,sin Harpaganov, Marianin dragi
ELISE, kći Harpagonova, Valereova zaručnica
VALERE, sin Anselmov i Elisin zaručnik
MARIANE, Cleantova draga, koju ljubi Harpagon
ANSELME, otac Valereov i Marianin
FORSINE, spletkarica
MEŠTAR SIMON, meštar
JAQUES, Harpagonov kuhari kočijaš
LA FLECHE, Cleantenov sluga
GOSPA CLAUDE, Harpagonova sluškinja
BRINDAVONIE, Harpagonov lakaj
LEMERLUCHE, Harpagonov lakaj
POVJERENIK i njegov PISAR
Referentni URL