Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Enron, uspon i pad -finansije
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


U ovom projektu upoznati ćemo vas sa kompanijom Enron. Riječ je o kompaniji koja je se bavila trgovanjem energijom i distribucijom energije. Ta tvrtka osnovana je 1986. spajanjem dviju teksaških energetskih tvrtki, Houston Natural Gas, koji se bavio proizvodnjom i prodajom zemnog plina, te InterNorth, koji je posjedovao lokalne plinovode. No Enron, koji je počeo kao lokalna energetska tvrtka, brzo je izrastao u američkog i svjetskog energetskog diva, velikim dijelom zahvaljujući i pomoći Georgea W. Busha. On za svoje političko napredovanje može zahvaliti Enronu, od kojeg je dobivao velik novac za svoje političke aktivnosti. Enron je ušao u krug najvećih korporacija 90-ih godina, kada je prestao biti kompanija koja se bavi samo prodajom plina. U svoje nove djelatnosti Enron je uključio trgovanje zalihama plina, te promet drugim proizvodima i uslugama, poput brzih internet veza i reklamnog prostora.
Wall Street je pružao punu podršku toj kompaniji. Vrijednost njenih dionica do jeseni 2000. godine skočila je s 15 na 90 $. U decembru 2007.godine jedna Enronova dionica nije vrijedila niti jedan čitav dolar, a na njujorškoj se berzi otišlo i korak dalje: dionice Enrona skinute su s popisa dionica s kojima se trguje na Wall Streetu.
Kompanija je bila veliki gigant, sedma najveća kompanija u SAD u te zbog mutnih radnji koje su se dešavale u kompaniji doživjela je krah, mnogi zaposleni su ostali razočarani i glavni CEO se na kraju ubio...


SADRŽAJ

1. UVOD 3
2.OSNIVANJE 4
3.POSAO 5
4.USPJEH ENRONA 8
4.1 EnronOnline 11
5.PAD ENORONA 13
6.ENRONOVO POSLOVANJE U HRVATSKOJ 19
7.SUD 21
8. SERBANES OXLEY 23
9.ZAKLJUČAK 24
10.LITERATURA 26
Referentni URL