Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Fudbaleri su pametniji od drugih?
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Vrhunski fudbaleri pametniji su od prosečnih ljudi, a najbistriji među njima bolje igraju od svojih saigrača, pokazala je nedavna studija.

[Slika: fudbal.jpg]

Najbolji igrači razmišljaju brže i kreativniji su od onih koji se ne bave sportom, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika objavljeno u žurnalu PloS One.

"Naši podaci pokazuju da neuropsihološki testovi mogu otkriti kapacitet igrača da napreduje u fudbalu“, kažu istraživači.

"Ova studija će promeniti način na koji se analiziraju i posmatraju sportovi s loptom i kako će biti birani budući talenti".

Od ranije se zna da su vrhunski sportisti obično inteligentniji, snažniji i veštiji od ostalih. Najbolji fudbaleri imaju sposobnost da predviđaju tok meča i budu na pravom mestu u pravo vreme.

Istraživanje koje je predvodio Predrag Petrović sa Karolinska instituta u Stokholmu kaže da u tome nema ničeg misterioznog. Naime, inteligencija koja je potrebna za vrhunsko bavljenje sportom mnogo je više od običnog IQ-a.
To je trenutna kreativnost, brzo pronalaženje novih rešenja i brza promena taktike. Petrović i njegove kolege koristili su standardizovane testove kako bi merili izvršne funkcije 31 muškarca i 26 žena koji se bave fudbalom.

Ispitanici su angažovani iz 26 timova švedske Allsvenskan lige i još pet prvoligaških timova. Igrači iz obe grupe pokazali su daleko bolje rezultate od osoba koje se ne bave sportom, a Allsvenskan fudbaleri rangirani su u prvih pet odsto ukupne populacije.
Oni su takođe nadmašili i svoje kolege iz prve lige. Istraživači su zatim pratili kako najinteligentniji među njima igraju i koliko golova daju. Ispostavilo se da su između 2008. i 2010. godine najpametniji igrači imali najbolji učinak, čak i onda kada su naučnici u obzir uzeli godine i poziciju.

Otkrića upućuju da budući fudbaleri mogu biti prepoznati veoma rano uz pomoć adekvatnih testova inteligencije.

Među poznatim fudbalerima sa visokim koeficijentom inteligencije nalazi se igrač Čelsija Frenk Lampard koji navodno ima IQ 150. Približan IQ navodno ima i fudbaler iz Južne Koreje, igrač Arsenala Park Ču Jung.
Referentni URL