Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Pleme
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Gotovi seminarski radovi na sajtu
http://www.maturskiradovi.net
Kontakt na e-mail: [email protected]

ПРЕДГОВОР

Већина људи се сигурно, барем једном у животу, запитала: ,,Како је настала људска раса и како се некада живело без свих ствари које су нам сада на располагању“. На ово питање, које некоме делује компликовано а некоме веома просто, одговор можемо дати са 2 аспекта која су дијаметрално супротна. Први аспект је верски а други је научни. Са верског аспекта, као што већ знамо, тј. слушамо од верских представника, Бог је створио човека под именом Адам а од његовог ребра је створио прву жену под именом Ева и од њих је даље настала људска раса. Наравно, ово је недоказиво и самим тим не вреди ни расправљати о овоме, тј. или верујете или неверујете. Ја, лично, не верујем у ово и признајем да већину ствари која долази од цркве, узимам са резервом. Због свега, горе наведеног, одговор на ово питање ћемо потражити са научног аспекта. Наука или науке које нам могу помоћи да дођемо до одговора на наша питања, у вези људске расе и његовог настанка су историја и социологија али, мислим да ће нам социологија то боље објаснити јер је општа наука за разлику од историје која је посебна.

Социологија = societas(друштво) + logos(наука) што би у буквалном смислу значило: наука о друштву. Ову сложеницу је сковао, француски мислилац, Огист Конт (1798-1857) и он се сматра оцем социологије. Постоји више дефиниција о томе шта је социологија, а мени најдража, и она која по мени најбоље објашњава социологију је: „Социологија је наука којој је циљ да сазна зашто се нешто дешава и да то дефинише али, не ограничавајући се на само једну појаву у одређеном временском периоду већ посматрајући појаве, исте врсте, у друштву кроз векове“.

Садржај

Предговор 2
I. ПРВИ ЉУДИ
1. Од Хоминида до Хомо сапиенса.4
II. ПРВЕ ЉУДСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
1. Хорда 6
2.Род (генс) 6
III. ПЛЕМЕ КАО ОБЛИК ЉУДСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ(НАСТАНАК И РАЗВОЈ)
1. Појава племена и варварства 8
2. Средњи степен варварства 9
3. Виши степен варварства 10
4. Вера и религија 11
5. Уметност 12
Закључак 13
Литература 14
Referentni URL