Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Seoski turizam kao jedan od osnovnih vidova turizma u srbiji
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Srbija je izrazito seoska (ruralna) zemlja. Oko tri četvrtine njene teritorije čine seoska i ruralna prostranstva, na kojima živi približno polovina stanovništva. Srpsko selo se već po ko zna koji put za poslednjih pola veka nalazi na prekretnici kako i da li će se dalje razvijati. Tražeći pravce razvoja - srpsko selo stari i nestaje. Iako postoje uslovi za njegov razvoj, to se još uvek ne dešava. Najbolja slika je i neujednačen regionalni razvoj Srbije. Drugim rečima, kod nas je prisutna dugoročna politika marginalizovanja seoskih područja. U takvim područjima, udaljenim od urbanih sredina, srpska sela nestaju. Tako već sad od oko 4.800 sela u 200 nema stanovnika, a u još tolikom broju sela nema mlađih od 25 godina.

Gotovo četvrtina poljoprivrednika je starija od 60 godina. Mada svaki drugi stanovnik Srbije živi na selu i mada je od deset naselja čak devet seoskih, više od 80 odsto gazdinstava ili uopšte nema aktivnih lica ili nema poljoprivrednika.

Nestanak srpskog sela pokazuje i naš školski sistem. Srbija ima oko 50 srednjih škola u kojima se stiču znanja iz poljoprivrede, ali ni u jednoj od njih nema nastavnog predmeta koji se bavi poljoprivrednim domaćinstvom i organizacijom rada i života na selu. Tako je i na poljoprivrednim fakultetima. Srednjoškolci i studenti stiču parcijalna znanja, kao da će poljoprivredom da se bave u nekoj imaginarnoj zemlji, a ne ovde kod nas. Kada bismo analizirali školske udžbenike videli bismo da je malo toga u njima posvećeno životu na selu.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Seoski turizam Srbije 2
1.2 Istorijat seoskog turizma u Srbiji 5
1.3 Trenutno stanje i karakteristike srpskog sela 6
1.4 Ruralne oblasti u Srbiji 9
1.4.1 Individualna seoska domaćinstva 11
1.4.2 Etno-kuća 11
1.4.3 Etno naselja 14
1.4.4 Predeone celine 15
1.5 Osnovna obeležja turističkog proizvoda ruralnih područja Srbije 16
1.6 Turistički promet i materijalna baza ruralnog turizma u Srbiji 17
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 19
Referentni URL